Så skriver du cv

Ett cv ska samla dina utbildningar och arbetslivserfarenheter så att läsaren på ett enkelt och tydligt sätt får en bild av din bakgrund. Här får du tips på vad du ska tänka på när du skriver cv.

Längd och innehåll

Ditt cv bör inte vara längre än två A4-sidor. Om du inte har så mycket erfarenhet kan du ta med så mycket som möjligt av det du har gjort. Om du har mycket tidigare erfarenhet väljer du att ta med det som är mest relevant för tjänsten du söker. Ditt cv ska också innehålla ditt namn och dina kontaktuppgifter. Om du vill kan du även ha med en lämplig porträttbild av dig själv. Läs igenom ditt cv innan du skickar in det för att vara säker på att allt är rättstavat och att det är enkelt att läsa.

Så strukturerar du ditt cv

Ditt namn och dina kontaktuppgifter bör synas tydligt på ditt cv, antingen i sidhuvudet eller i första stycket. Därefter fortsätter du med att presentera dina utbildningar och din arbetslivserfarenhet. Efter det kan du lista andra relevanta erfarenheter, till exempel ideella engagemang och språkkunskaper.

Betyg och andra bilagor

Ofta vill arbetsgivaren se dina betyg och andra intyg först om du blir kallad till en jobbintervju. Ibland kan det dock stå i annonsen att arbetsgivaren vill att du skickar in det tillsammans med din jobbansökan. Då skickar du in ditt examensbevis, avgångsbetyg från gymnasiet, arbetsintyg och intyg från ideella uppdrag. Det är viktigt att du inte skickar in dokumenten i original utan som kopior.

Referenser

Lämna inte dina referenser direkt i ditt cv. Där kan du i stället skriva att ”referenser lämnas på begäran”. Om du kommer till en jobbintervju och arbetsgivaren ber om dina referenser lämnar du kontaktuppgifter till dem då. Fundera redan innan jobbintervjun på vilka personer som kan passa som referenser och kontakta alltid dem innan du lämnar ut deras kontaktuppgifter. Personer som kan passa som referenser kan till exempel vara en tidigare chef eller kollega, handledaren för din examensuppsats eller en mentor.

Mall för cv

Vi har tagit fram en mall för hur ett cv kan se ut. Det kan du använda som utgångspunkt när du ska sätta samman ditt cv. I denna broschyr hittar du vår mall för cv.

Granskning av jobbansökan

Vill du ha experthjälp med din jobbansökan? Då kan du använda dig av vår cv-granskning. Där kan du få experthjälp och feedback på ditt cv, personliga brev och på din LinkedIn-profil.