Jusekpodden

Välkommen till Jusekpodden. En podd om arbetsrätt och arbetsliv. Det är Mattias Niinisaari, ombudsman på Jusek, som leder samtalen och bjuder in kollegor som är experter inom olika områden. Du hittar poddavsnitten även i Itunes

Har du frågor som gäller podden, vill tipsa om ämnen eller undrar över något som sägs i något av avsnitten, mejla din fråga till jusekpodden@jusek.se.

Behöver du råd inför lönesamtalet eller hjälp med andra frågor som rör just din anställning, ta kontakt med Juseks medlemsrådgivning

 Avsnitten

#1 Anställningsavtalet
#2 Arbetsbrist
#3 Lön
#4 Anställningsformer
#5 Semester 
#6 Omplacering
#7 Arbetstid
#8 Efter examen Steget ut
#9 Efter examen Första jobbet
#10 Föräldraledighet
#11 Planera din karriär
#12 Sök jobb via kontakter
#13 Tio skäl att inte vara med i facket
#14 - Vad är sexuella trakasserier
#15 Kommunikatörerna tar över?
#16 Mer än "bara" human resources
#17 Karin Zingmark om ledarskap i digital transformation
#18 Så maxar du din pension
#19 Ha en bra lågkonjunktur
#20 Det hållbara arbetslivet
#21 Anställningsavtal för dig som är chef eller vd

# Avsnitt 1 - Anställningsavtalet

Vi tittar närmare på anställningsavtalet och vad som är viktigt att tänka på innan man skriver på. Cecilia Tazewell, tidigare ombudsman på Jusek delar med sig av sin checklista – vad är viktigast att tänka på? Spelar det någon roll om det är skriftligt eller muntligt? Är en tillsvidareanställning att likställa med ett äktenskap? Vi pratar också om hur kollektivavtal påverkar anställningsvillkoren, vad man ska tänka på kring konkurrensklausuler och hur man förhandlar extra ersättning mot att avstå övertidsersättning? Och så pratar vi om den viktiga tjänstepensionen.

# Avsnitt 2 - Arbetsbrist

I det här avsnittet går Arne de Lange, förbundsjurist på Jusek igenom vad som gäller vid en omorganisation. Är det svårt för en arbetsgivare att säga upp någon? Hur kan det komma sig att företag som det går bra för kan säga upp anställda på grund av arbetsbrist? När är det inte arbetsbrist? Är det någon skillnad om jag är medlem i ett fackförbund eller inte när det gäller arbetsgivaren. Förhandlingsskyldighet? Vem har rätt till vilka lediga tjänster i företaget? Gäller alltid "sist in först ut"? Och så tittar vi närmare på vad som är ett skäligt omplaceringserbjudande.

# Avsnitt 3 - Lön

Vi tar reda på hur individuell lönesättning fungerar. Marie Thuresson, biträdande förhandlingschef på Jusek, guidar oss i löneprocessen. Har du rätt att få din lön reviderad enligt lag? Vad gör du om du inte är nöjd med din löneutveckling? Lönestatistik! Vi pratar lönekriterier och på vilka grunder lönen sätts. Vi får också en hel del tips på hur man förbereder sig på bästa sätt inför lönesamtalet.

# Avsnitt 4 - Anställningsformer

Vi diskuterar anställningsformer med Catharina Klåvus - förbundsjurist på Jusek. Varför finns det egentligen så många olika former av anställningar? Hur svårt är det för arbetsgivaren att avsluta en "fast" anställning? Vad menas med att stapla anställningar på varandra? Kan arbetsgivare göra skillnad på visstidsanställda och tillsvidareanställda? Måste jag lämna mitt föräldravikariat om den vikarierar för kommer tillbaka tidigare än väntat? "Dock längst till och med", vad betyder det? Vi diskuterar också provanställning och de speciella regler som gäller där. Och så pratar vi om dem som faktiskt inte omfattas av LAS alls.”

# Avsnitt 5 - Semester

I detta avsnitt dyker vi på djupet när det gäller semesterlagstiftningen. Per Olof Persson, förbundsjurist på Jusek, reder ut när du har rätt att vara ledig och hur mycket lön du får under semestern. Vad menas med intjänandeår? Kan mina sparade semesterdagar gå upp i rök? Har jag rätt att vara ledig under sommarmånaderna? Kan jag bli tvungen att ta ut semester? Måste jag avbryta min semester om verksamheten kräver det? Och så pratar vi om hur det fungerar med semester under uppsägningstid och sjukskrivning.

# Avsnitt 6 - Omplacering

Tillsammans med Juseks förbundsjurist Arne de Lange fördjupar vi oss i omplaceringsskyldigheten vid arbetsbrist. Vi pratar om lediga tjänster men även turordning. Vad är ett skäligt omplacerings-erbjudande, och vad händer om jag tackar nej till ett sådant? Vad innebär det att ha tillräckliga kvalifikationer för en tjänst? Och så har vi en lyssnarfråga som handlar om en omorganisation på ett företag.

# Avsnitt 7 - Arbetstid

Per-Olof Persson, förbundsjurist på Jusek, berättar om hur regler kring arbetstid fungerar i praktiken. Varför kan man inte jobba när och var man vill, bara man levererar? Övertid och arbetsmiljö. Vi pratar också om det flexibla arbetslivet och när man måste vara nåbar.

# Avsnitt 8 - Efter examen - Steget ut

Det här avsnittet riktar sig särskilt till dig som precis har tagit en akademisk examen, eller börjar närma dig. Studentombudsman Ida Inga och ombudsman Tarek Touma från Jusek ger tips om hur man bäst kan förbereda sig för steget ut i yrkeslivet. Vi pratar om nätverk, anställningsintervjuer, löneförhandling och var man egentligen ska leta för att hitta jobbet man vill ha.

# Avsnitt 9 - Efter examen -  Första jobbet

Studentombudsman Ida Inga och ombudsman Tarek Touma från Jusek fortsätter ge råd till dig som snart ska ta examen eller som precis är klar. Vad behöver man ha koll på innan man skriver på ett anställningskontrakt? Hur löneförhandlar man? Vilken lön är rimlig att få på sitt första jobb? Har man rätt att få ett lönepåslag varje år? Vi pratar också om vad det innebär att göra karriär och vad som egentligen är ett drömjobb.

# Avsnitt 10 - Föräldraledighet

I det här avsnittet går vi igenom föräldraledighetslagen. Cecilia Tazewell, tidigare ombudsman på Jusek, berättar om det viktigaste att tänka på före, under och efter föräldraledigheten. Vad händer med löneutvecklingen? Kan jag räkna med att komma tillbaka till samma arbetsuppgifter? Vi får också veta vad som gäller när man avbryter eller förlänger en föräldraledighet.

# Avsnitt 11 - Planera din karriär

Vi pratar med Ulrika Husmark, karriärexpert på Jusek, om vad det innebär att göra karriär. Stiga i graderna, byta bransch eller satsa på familjen? Om man vill vidare i sitt arbetsliv, hur gör man? Hur kan jag veta vad jag vill och vart jag ska, och framförallt – hur kommer jag dit? Vi tar även upp hur man kan kombinera sina intressen med karriären.

# Avsnitt 12 - Sök jobb via kontakter

Det vanligaste sättet att få jobb är via kontakter. Ulrika Husmark, karriärexpert på Jusek, berättar hur man gör för att vidga sitt professionella nätverk. Hur söker jag jobb genom mitt nätverk? Vi pratar också om hur man kan öka sina möjligheter att hitta rätt jobb genom att använda sig av LinkedIn.

#Avsnitt 13 Tio skäl att inte vara med i facket

Jusekpodden ställer Magnus Hedberg, VD för Jusek, mot väggen. Är den bästa löneökningen att gå ur sitt fackförbund? Varför vara medlem när man kan förhandla för sig själv bättre? Är facket till enbart för dem med problem? Vi diskuterar också om fackföreningsrörelsen helt enkelt har spelat ut sin roll.

# Avsnitt 14 - Vad är sexuella trakasserier

Elin Hjelte, sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Jusek, och Ulrika Husmark, Juseks mångfalds- och genusansvarig, pratar om vilket ansvar arbetsgivaren har om det skulle förekomma på jobbet. Vad ska jag göra om jag själv blir utsatt? Var går gränsen? Kan jag få sparken om jag anmäler? Vi diskuterar även hur man kan arbeta förebyggande.

#Avsnitt 15 - Kommunikatörerna tar över?

Kommunikationsstrategen Per Schlingmann och Matilda Westerman, marknadsstrateg på Jusek, talar om varför de ÄLSKAR att kommunicera. Vilka egenskaper ska en bra kommunikatör ha? Hur bygger man berättelser som tar plats i samtiden? Hur ser framtidens kommunikation ut? Om livet, kärlek och kommunikation!

#Avsnitt 16 - Mer än "bara" Human Resources

Katarina Berg, HR-chef på Spotify, och Anna Dyhre, rådgivare och föreläsare, pratar millenials, kommunikativt ledarskap, flexibla helgdagar och mycket mer. Hur rekryterar och behåller man talanger? Vad är en bra företagskultur?

#Avsnitt 17 - Karin Zingmark om ledarskap i digital transformation

Karin Zingmark, konsult inom ledarskap och digital kommunikation, och Karin Nordin, ansvarig för Juseks chefserbjudande, pratar om hur man kan öka tilliten mellan chef och medarbetare. Vågar vi släppa kontrollen? Vi pratar också om det flexibla arbetslivet - kan man jaga älg och ha strategimöte samtidigt?

#Avsnitt 18 - Så maxar du din pension

Vill du få full koll på din pension? Vad ska man tänka på när man byter jobb? Vad är flexpension? Juseks pensionsexperter Camilla Gannvik och Åsa Harvig Göthberg guidar dig i pensionsdjungeln. Hur får man bästa möjliga tjänstepension - vi ger dig checklistan! Mattias Niinisaari, ombudsman på Jusek, leder samtalet.

#Avsnitt 19 - Ha en bra lågkonjunktur!

Jusekpodden träffar Johanna Kull, Sparekonom på Avanza, och Sofie Siegfrid, kampanjansvarig på Jusek och pratar om hur man bäst förbereder sig för en kommande lågkonjunktur. Hur kommer jag igång med ett sparande och vilka misstag ska jag undvika? Hur ska jag tänka kring ett privat pensionssparande? Dessutom - Johannas fem bästa tips till en bra privatekonomi.

#Avsnitt 20 - Det hållbara arbetslivet

Jusekpodden träffar Emilia Liljefrost, programchef på Partsrådet, och Anna Westling, ombudsman på Jusek, och diskuterar hur ett hållbart arbetsliv kan se ut när vi förväntas arbeta längre. Vi pratar också om vilket ansvar arbetsgivaren respektive individen har för en god arbetsmiljö.

#Avsnitt 21 - Anställningsavtal för dig som är chef eller vd

Hur ser mitt anställningsskydd ut om jag är chef eller VD? På vilket sätt ska det regleras i anställningsavtalet? Vad innebär lojalitetsplikten? Catharina Klåvus, förbundsjurist på Jusek, ger oss svaren. Vi går också igenom vad man ska tänka på innan man skriver på en konkurrensklausul.

Till toppen av sidan