Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Löneanspråk

Bild Lön Foto. Olof Holdar

Nytt jobb - ny lön? Det är när du börjar på ett nytt jobb som du har störst chans att påverka din lön. Helt enkelt, komma med löneanskråk. Här hittar du våra tips inför den löneförhandlingen.

Faktorer som påverkar lönen

Det finns många faktorer som påverkar en enskild medarbetares lön. Några av dessa är

  • Läget på arbetsmarknaden,
  • Ekonomiska läget inom organisationen,
  • Löneutvecklingen inom din bransch
  • Efterfrågan av viss kompetens.

Klart är att de flesta får den högsta löneökningen när de byter jobb.

Tips när du söker nytt jobb

Kartlägg löneläget

  • Ta reda på löneläget i branschen, till exempel genom att studera lönestatistik som ger dig en bild av marknadsläget.
  • Ring också kontaktpersonen för den lokala akademikerföreningen som ofta finns angiven i annonsen och hör hur lönebilden ser ut hos arbetsgivaren.

Det ger dig en bra fingervisning. Men tänk på att lönen ska vara individuell och differentierad. Det är vad just du kan bidra med som ska lönesättas

Ange löneanspråk eller inte?

Det är mer regel än undantag att en arbetsgivare ber dig att komma med ett löneanspråk. Det kan dock vara svårt eftersom det vanligen inte går att få fram uppgifter om lönenivåerna på en specifik arbetsplats. Finns det en lokal akademikerförening på arbetsplatsen, kan du kontakta den för att få en bild av löneläget och därefter ta ställning till vilket löneanspråk du vill ange.

Ju senare i anställningsprocessen som ni diskuterar lön, desto bättre förhandlingsläge har du. Då vet du att arbetsgivaren är intresserad av dig. När det är dags att diskutera lön

  • Be gärna arbetsgivaren att komma med ett förslag på en lön som motsvarar din kompetens, erfarenhet, utbildning och som ligger rätt i lönestrukturen på arbetsplatsen.

Be gärna om att få återkomma. Då har du möjlighet att ta ställning till förslaget i lugn och ro. Tänk också på att du även ska diskutera anställningsvillkor. Det allra viktigaste är att ta reda på om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal eller inte. Om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal ska du be att få en kopia av det, så att du ser vilka villkor som är förenade med din anställning.

Om du tidigt i processen lämnade ett löneanspråk har du givetvis möjlighet att justera det längre fram. Hänvisa till att du nu vet mer om vad tjänsten innebär och vad som förväntas av dig som medarbetare varför du vill revidera ditt tidigare anspråk.

 Bannerbild  

Om företaget saknar kollektivavtal. Gör så här!
– Se till att vissa förmåner skrivs in i anställningsavtalet, säger Arne de Lange, ombudsman på Jusek.
Läs mer tips