Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Lön

Här finns information som hjälper dig att vässa dina argument i samband med att du söker nytt jobb samt inför ditt årliga lönesamtal.

Anställningsvillkor vid nytt jobb

Ska du byta jobb, eller börja på ditt första jobb efter examen? Det kan vara svårt att veta vilka strategier du ska använda för att få en lön och övriga anställningsvillkor som du kan känna dig nöjd med. Vad ska jag begära i lön? Ska jag eller arbetsgivaren komma med ett första lönebud? är frågor som brukar dyka upp.
Läs mer och förbered dig

Det årliga lönesamtalet

Undersökningar visar att medlemmar som har årliga lönesamtal får genomsnittligt bättre löneutveckling än de som inte har det. Är du väl förberedd ökar chansen att du får en lön som grundas på ditt ansvar, din kompetens och prestation.
Lönesamtalet - steg för steg

Förmåner att diskutera

När du diskuterar lön och övriga anställningsvillkor vid en nyanställning har du också chansen att diskutera förmåner som ska gälla just för dig. En bra grundlön bör alltid vara basen, men även förmåner har ett värde.
Läs mer om löneförnåner

Rekommenderade ingångslöner

Ingångslönen kan vara avgörande för din framtida löneutveckling, men det är svårt att veta hur mycket som är rimligt att förvänta sig. Därför tar Jusek fram rekommenderade ingångslöner, baserade på vår lönestatistik.
Läs mer om  ingångslöner

 Bannerbild  

Kontakta medlemsrådgivningen!
Juseks ombudsmän har svar på frågor om lön och anställning.
Gå in på kontaktsidanVad ska jag ha för ingångslön?

Vid nyanställning förhandlas lönen och övriga anställningsvillkor mellan dig och arbetsgivaren. Juseks ingångslönerekommendationer hittar du här. Observera dock att detta är just rekommendationer och inget som arbetsgivaren är skyldig att följa.

Har jag rätt lön?

Jusek anser att lönen ska vara individuell och differentierad och ska sättas i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Av den anledningen finns det ingen objektivt korrekt lön. Vilken lön du får när du tillträder en tjänst beror på olika faktorer som t.ex. utbud, efterfrågan och specialkompetens.

Vilka löner som Saco-medlemmar har kan du se i statistikverktyget Saco lönesök.

De statistikuppgifterna kan vara till viss vägledning för dig när du diskuterar lön. I slutändan är det dock endast du själv som kan avgöra om du är nöjd med din lön eller inte. Känner du att du inte får den lön du borde ha med hänsyn till gjord arbetsinsats, är det antagligen dags att byta jobb.

Vad ska jag ange för löneanspråk?

Jusek har inga uppgifter om löneläget på specifika företag eller befattningar inom privat sektor. När du söker nytt jobb rekommenderar vi att du ber arbetsgivaren komma med ett första förslag på lön och övriga anställningsvillkor som de anser motsvarar din utbildning, erfarenhet, ålder och som ligger rätt i företagets lönestruktur. Tänk på att fråga om de är bundna av kollektivavtal. Om de inte är det är det viktigt att du reglerar t.ex. avsättning till tjänstepension, semesterdagar, övertid mm i ditt enskilda avtal.

Om det finns en facklig kontaktperson angiven i platsannonsen ska du i första hand kontakta denna person för att fråga om lönenivåer och annat förknippat med tjänsten. 

Hur mycket högre lön ska jag ha för mina nya arbetsuppgifter?

Du har ingen automatisk rätt att få högre lön för att du får nya arbetsuppgifter. Du bör dock ta upp de nya, och möjligen mer avancerade, uppgifterna i ditt kommande lönesamtal. I bästa fall kan du få ett bättre lönepåslag