Lön

En rättvis lön ska spegla din bakgrund, kompetens, utveckling och ditt resultat på arbetsplatsen. Här har vi samlat allt du behöver veta om lön! Du kan till exempel använda dig av vår lönestatistik och få tips inför ditt lönesamtal.

Lön

Vad påverkar din lön?

Det finns många faktorer som kan påverka din lön, till exempel: - Läget på arbetsmarknaden - Ekonomin inom organisationen/företaget - Löneutvecklingen inom din bransch

Lön

Saco lönesök

Jämför din lön. Som medlem i Jusek har du tillgång till Sveriges största databas med löner för akademiker. Statistik som är värdefull när du får en ny tjänst eller ska ha lönesamtal.

Frågor och svar om lön

Vad ska jag ha för ingångslön?

Vid nyanställning förhandlas lönen och övriga anställningsvillkor mellan dig och arbetsgivaren.

Juseks ingångslönerekomendationer hittar du här »

Observera dock att detta är just rekommendationer och inget som arbetsgivaren är skyldig att följa.

Har jag rätt lön?

Jusek anser att lönen ska vara individuell och differentierad och ska sättas i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Av den anledningen finns det ingen objektivt korrekt lön. Vilken lön du får när du tillträder en tjänst beror på olika faktorer som till exempel utbud, efterfrågan och specialkompetens.

Vilka löner som Saco-medlemmar har kan du se i statistikverktyget Saco Lönesök ».

De statistikuppgifterna kan vara till viss vägledning för dig när du diskuterar lön. I slutändan är det dock endast du själv som kan avgöra om du är nöjd med din lön eller inte. Känner du att du inte får den lön du borde ha med hänsyn till gjord arbetsinsats, är det antagligen dags att byta jobb.

Vad ska jag ange för löneanspråk?

Jusek har inga uppgifter om löneläget på specifika företag eller befattningar inom privat sektor. När du söker nytt jobb rekommenderar vi att du ber arbetsgivaren komma med ett första förslag på lön och övriga anställningsvillkor som de anser motsvarar din:

  • Utbildning
  • Erfarenhet
  • Ålder

och som ligger rätt i företagets lönestruktur. Tänk på att fråga om de är bundna av kollektivavtal. Om de inte är det är det viktigt att du reglerar till exempel avsättning till tjänstepension, semesterdagar, övertid med mera i ditt enskilda avtal.

Om det finns en facklig kontaktperson angiven i platsannonsen ska du i första hand kontakta denna person för att fråga om lönenivåer och annat förknippat med tjänsten. 

Hur mycket högre lön ska jag ha för mina nya arbetsuppgifter?

Du har ingen automatisk rätt att få högre lön för att du får nya arbetsuppgifter.

Du bör dock ta upp de nya, och möjligen mer avancerade, uppgifterna i ditt kommande lönesamtal. I bästa fall kan du få ett bättre lönepåslag.

Löneförhandling

Lär dig löneförhandla bättre – det är en styrka hos dig som anställd. Här får du tips och råd inför ditt lönesamtal. Vad ska du ha för löneanspråk? Hur förhandlar du lön vid nyanställning? Vi guidar dig till en bättre löneförhandling!

Lönestatistik

Lönestatistik

Med bra argument och lönestatistik är du väl förberedd inför ditt lönesamtal. Här hittar du lönestatistik för alla våra utbildningsgrupper. Du kan även använda dig av Saco Lönesök, där du kan jämföra din lön med andra svenska akademikers löner.

Jusekpodden # Avsnitt 3 - Lön

Vi tar reda på hur individuell lönesättning fungerar. Marie Thuresson, biträdande förhandlingschef på Jusek, guidar oss i löneprocessen. Har du rätt att få din lön reviderad enligt lag? Vad gör du om du inte är nöjd med din löneutveckling? Lönestatistik! Vi pratar lönekriterier och på vilka grunder lönen sätts. Vi får också en hel del tips på hur man förbereder sig på bästa sätt inför lönesamtalet.
Lyssna på Jusekpodden om lön

Lönekartläggning

Arbetsgivare ska göra lönekartläggningar varje år. Det görs för att upptäcka och förhindra löneskillnader mellan kvinnor och män.

Lön

Semesterlön

Din lön plus semestertillägg utgör din semesterlön. Hur mycket du får i semesterlön beror bland annat på om du har månadslön eller rörlig lön.

Lön

Årlig löneökning

Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal? Då har du rätt till årliga lönesamtal.