Anställ en studentmedarbetare

Det finns många fördelar med att anställa en studentmedarbetare för dig som arbetsgivare. Du ger inte bara en student möjlighet till relevant arbetslivserfarenhet, utan stärker även ert varumärke bland framtidens arbetskraft!

Sveriges arbetsgivare står inför en stor generationsväxling. Konkurrensen om arbetskraft kommer att bli hård, vilket ställer höga krav på dig som arbetsgivare. Därför är det viktigt att ni säkerställer att ni har rätt kompetens och att ni kan hålla en hög kvalitet inom verksamheten. Framtidens kvalificerade arbetskraft finns bland dagens studenter. Att marknadsföra sig mot dem blir därför avgörande, vilket betyder att studentmedarbetaranställningar kan vara en bra idé!

Varför ska jag anställa en studentmedarbetare?

Fördelarna för dig som arbetsgivare är många! Ni kanske har arbetsuppgifter som inte hinns med, eller som inte är tillräckligt utmanande för de ordinarie medarbetarna? De uppgifterna kan en studentmedarbetare göra, samtidigt som hen bidrar med nya kunskaper. Ni får dessutom möjlighet att visa upp er verksamhet och vilka färdigheter som är viktiga hos just er i framtiden. Ytterligare fördelar är att ni stärker ert varumärke bland studenter och skapar ett värdefullt nätverk på landets universitet och högskolor.

Vad ska jag tänka på när jag anställer en studentmedarbetare?

  • Arbetsuppgifterna ska vara kvalificerade och kunna kopplas till pågående studier.
  • Lönen bör anpassas efter personens erfarenhet och sättas i proportion till arbetsuppgifterna och lönestrukturen på er arbetsplats.
  • Arbetstiden behöver vara flexibel, så att jobbet inte går ut över studierna.
  • Studentmedarbetaranställningar är tänka att ske under terminstid. Om du har behov av arbetskraft under semestertider är det därför bättre med ett semestervikariat.

Praktiska saker som kan vara bra att fundera över:

  • Vilka arbetsuppgifter behöver jag hjälp med?
  • Vilken utbildningsinriktning ska studentmedarbetaren ha och hur långt ska hen ha kommit i sina studier?
  • Hur många timmar per vecka behöver jag hjälp?
  • Kan studentmedarbetaren jobba hemma eller i skolan eller måste arbetet ske på arbetsplatsen?
  • Behöver arbetsuppgifterna utföras dagtid, eller går det bra att jobba kvällar och/eller helger?