Vi vet vad du som är personalvetare ska ha i lön. Här hittar du information om vår lönestatistik för personalvetare. Du får dessutom tips om vad du ska tänka på när du söker praktik och vad din utbildning kan ge för jobbmöjligheter!

Vi har koll på arbetsmarknaden för dig som är personalvetare. Vi kan hjälpa dig med frågor som rör alltifrån lön till arbetsmiljö, och finns här för dig genom hela arbetslivet. Dessutom får du som är medlem hos oss tillgång till en rad förmåner. De kan du läsa mer om här!

Lön som personalvetare 

Vad ska du som är personalvetare ha i lön? Det kan vara svårt att veta vad du ska begära, men vi vet. Här får du hjälp inför ditt lönesamtal!

Vi vet vad du som personalvetare ska ha i lön. Tack vare Sveriges bästa lönestatistik för personalvetare kan vi hjälpa dig att påverka din löneutveckling. Med Saco Lönesök och Juseks egen statistik kan du även jämföra din lön med andra personalvetare i Sverige.

Du som är medlem hos oss kan dessutom få personlig rådgivning av våra experter inför ditt lönesamtal. Kontakta medlemsrådgivningen.

Professionsföreningen

Juseks personalvetare har en professionsförening. Den arbetar bland annat med.:

 •  Personalvetaryrkets utveckling.
 •  Utbildningsfrågor för personalvetare kopplade till kvalitet, förnyelse och inriktning.
 • Utbildningarnas gångbarhet på arbetsmarknaden.
 • Att skapa bra seminarieverksamhet, nätverk och andra typer av mötesplatser.

Vi jobbar med andra ord för ditt bästa som personalvetare.
Läs mer om professionsföreningen för personalvetare.

Lite mer om dig som personalvetare

Vad pluggar du?
Personalvetarrutbildningen omfattar 180 poäng vilket är det samma som tre års heltidsstudier. Efter dessa tre år får du en kandidatexamen. För att nå magisterexamen krävs ytterligare ett års heltidsstudier och vill du nå masterexamen krävs två.

På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen, som omfattar två respektive fyra år.

Hitta utbildningarna på www.studera.nu
Anmäl dig på www.antagning.se

Var jobbar du?
Inriktningarna för dig som personalvetare är många: rekrytering, arbetsrätt, kompetensutveckling, kompetensinventering, ledarskapsutveckling, organisationsutveckling, karriärvägledning, arbetsmiljöarbete, löne-, pensions- och försäkringsfrågor och förhandlingar.

Du kan vara personalchef, personalutvecklare, personalansvarig, personalsekreterare, rekryterare, HR-chef eller jobbcoach. Chansen är också stor att du hittar din plats på något rekryterings- och bemanningsföretag.
På den svenska arbetsmarknaden förvärvsarbetar idag cirka 35 000 utbildade samhällsvetare.

27 procent arbetar inom statlig sektor, 27 procent inom kommunal sektor och 47 procent inom privat sektor.

Hur ser läget ut på arbetsmarknaden?
Arbetsmarknaden för nyexaminerade personalvetare kan vara tuff och det kan dröja tills du får din första tillsvidareanställning på ett kvalificerat jobb. Det är många som utbildar sig inom personalområdet med följden att många söker de lediga jobben. Jobbmöjligheterna är dock bättre för personalvetare med erfarenhet och bred kompetens. Ge inte upp!

 

Personuppgifter

Bli medlem i Jusek

Som yrkesverksam medlem i Jusek får du bland annat:

 • Personlig rådgivning
  (kring lön-och anställningsavtal)
 • Förhandlingshjälp
  (vid bland annat konflikter)
 • Karriärtjänster
  (exempelvis LinkedIn-granskning och nätverk)
 • Inkomstförsäkring
  (80% av din lön i 120 dagar)

Se fler medlemsförmåner

Vad kostar det att vara medlem i Jusek?
Läs mer om avgifter