Lön för dig som är nyexad

Hur ska du argumentera för din lön när du inte har någon arbetserfarenhet? Och vilken ingångslön är rimlig? Vi vet. Här får du tips om vad du ska tänka på när du ska prata lön med arbetsgivaren!

Din lön påverkas av många olika saker. Några av dem är läget på arbetsmarknaden, organisationens ekonomi, löneutvecklingen inom din bransch och efterfrågan av viss kompetens. Därför kan det vara svårt att veta vad du ska begära i lön, men vi kan hjälpa dig! Här hittar du information om vad du ska tänka på inför din löneförhandling. Där hittar du även lönestatistik för våra medlemsgrupper, som du kan jämföra din lön mot för att se om den är rimlig.

Förmåner utöver lön

Många arbetsgivare erbjuder flera förmåner utöver lön. Det kan till exempel vara friskvårdsbidrag, subventionerad lunch eller olika typer av försäkringar. Det bör du se som grädde på moset. Tänk på att det är sällan som förmånerna kommer upp i ett sånt värde att de bör påverka din lön eller kommer i närheten av värdet av ett kollektivavtal. Läs mer om kollektivavtal. 

Behöver du tips och råd?

Vill du ha personliga råd om din lön? Kontakta våra experter. De kan hjälpa dig med vilken lön som är rimlig för dig och ge dig tips inför ditt lönesamtal.