Avtal för dig som nyexad

Det kan vara mycket att hålla reda på när du ska ta steget ut i arbetslivet. Men ta det lugnt – vi hjälper dig! Här hittar du information om kollektivavtal och anställningsavtal, som ger dig koll på läget när du letar jobb.

Finns det kollektivavtal?

Det är viktigt att ta reda på om din framtida arbetsgivare har kollektivavtal. Så vad är kollektivavtal? Jo, det är ett avtal som reglerar anställningsvillkor, löner och andra förhållanden på arbetsplatsen. Fördelen med kollektivavtal är att villkoren är speciellt anpassade efter en speciell bransch eller ett speciellt företag, vilket gör att du slipper förhandla om alla villkor på egen hand. Läs mer om kollektivavtal och vad du ska tänka på gällande det här.

Olika anställningsformer

Det finns flera olika anställningsformer, bland annat provanställning, tillsvidareanställning, allmän visstidsanställning och vikariat. Innan du skriver på ditt anställningsavtal är det viktigt att ta reda på vilken typ av anställning det gäller. Du kan läsa mer om de olika anställningsformerna och vad du ska tänka på innan du skriver på ditt anställningsavtal här.

Vad ska jag tänka på innan jag skriver på mitt anställningsavtal?

Här är tre punkter att gå igenom innan du skriver på anställningsavtalet, för att du ska kunna känna dig så trygg som möjligt:

  1. Finns det kollektivavtal?
  2. Gå igenom anställningsavtalet och kolla så att det innehåller alla viktiga anställningsvillkor. Här hittar du en checklista på vad ditt anställningsavtal bör innehålla.
  3. Kontakta våra experter så kan de gå igenom ditt anställningsavtal och kolla så att det ser bra ut.