Praktik för dig som är IT-akademiker

De flesta IT-akademiker jobbar inom IT-branschen. Det finns dock andra möjligheter också för dig som är IT-akademiker! Därför är det bra att tänka brett när du söker praktik eller jobb.

Drygt tre av fyra IT-akademiker jobbar som systemerare, programmerare eller dataspecialister. Men det finns andra vägar att gå också! Om du inte har ett typiskt  IT-akademikerjobb är det inte otroligt att du till exempel jobbar som universitets- eller högskolelärare. Du kan även vara företagssäljare eller organisationsutvecklare.

En del  IT-akademiker har övergripande ansvar för IT-frågor i en organisation och jobbar med allt från systemutveckling till säkerhetsfrågor och strategisk utveckling. Andra är specialiserade inom ett visst område. Det är även vanligt att jobba som IT-konsult.

Var kan jag söka praktik?

Eftersom din utbildning ger dig många olika jobbmöjligheter ska du inte vara rädd att tänka brett när du söker praktik. Fundera på vad du är intresserad av och vad du kan tänka dig att jobba med i framtiden. Sök upp företag som jobbar med det som intresserar dig och sök praktik där.

Så var finns jobben? Det allra vanligaste som  IT-akademiker är att arbeta inom privat sektor. Det finns dock en del  IT-akademiker som jobbar inom statlig eller kommunal sektor, även om det inte är så vanligt.