Studera i Sverige

Här finns information för dig som vill studera i Sverige. Du kan läsa om vilka olika typer av utbildningar det finns. Dessutom får du tips på var du kan vända dig om du behöver hjälp när du ska välja utbildning.

Akademisk utbildning

Vill du studera på högskola eller universitet i Sverige? Här har vi listat sidor som du kan ta hjälp av:

Studera.nu kan du söka och jämföra olika kurser.

Antagning.se anmäler du dig till utbildningar på högskola eller universitet.
Här finns sidan på engelska.

Tänk på att en del kompletteringsutbildningar inte finns med på sidan. För att få information om dem måste du själv kontakta den skola som har utbildningen.

För att kunna börja på höstterminen måste du anmäla dig senast den 16 april. För att kunna börja på vårterminen måste du anmäla dig senast den 15 oktober. Till vissa utbildningar kan du dock göra en sen anmälan. Det betyder att du kan anmäla dig efter den 16 april eller 15 oktober. Sen anmälan gör du också på Antagning.se

Översättning av gymnasiebetyg

Om du inte har en färdig examen men vill studera vidare på universitet eller högskola i Sverige måste du översätta dina gymnasiebetyg. Det gäller även om du har betyg från tidigare studier på högskola. Läs mer om det på UHR:s hemsida

Yrkesutbildningar

I Sverige finns det över 1000 yrkesutbildningar. De är kortare än utbildningarna på högskola eller universitet. De är dessutom mer praktiskt inriktade. Det betyder att du istället för att få en akademisk utbildning lär dig ett speciellt arbete. Du kan läsa mer om yrkesutbildningar här.

Studievägledning

En studievägledare är en person som kan hjälpa dig att hitta rätt utbildning. Studievägledare jobbar på gymnasier, universitet, högskolor och Komvux. Många kommuner har också studievägledare som jobbar på så kallade vägledningscentrum. 

Här kan du ställa frågor till studievägledare och läsa mer om utbildningar som kan passa dig

Kompletterande utbildningar 

För jurister

Du som har en utländsk juristutbildning kan komplettera den med en utbildning om svensk lag. Utbildningen är två år lång och finns på Stockholms universitet. Läs mer om den här.

För ekonomer

För dig som är ekonom finns det kompletterande utbildningar på Lunds universitet, Mittuniversitetet, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Dalarna och Mälardalens högskola. Utbildningarna är ett år långa.

På Stockholms Handelshögskola finns det en mini-MBA-utbildning för dig som har flyktingbakgrund och akademisk examen. Den är nio månader lång. Läs mer om utbildningen här.

För systemvetare

Du som är systemvetare kan komplettera den med en utbildning som är ett år lång. Utbildningen finns på Lunds universitet och på Högskolan i Dalarna.

Här kan du ansöka om att bli medlem