Skaffa kontakter i Sverige

Ett av de vanligaste sätten att få jobb på är genom kontakter, alltså människor du känner eller är bekant med. Om du inte känner så många i Sverige kan det kännas hopplöst, men ta det lugnt! Här får du tips på hur du kan göra ditt svenska kontaktnät större.

Här finns organisationer som på olika sätt kan hjälpa dig att träffa personer och få fler kontakter, som du kanske kan vända dig till när du söker jobb:

 • Mitt liv 
  Mitt liv har mentorskap för invandrade akademiker. På deras hemsida kan du både hitta lediga jobb och ansöka om att få en mentor. Den personen kan bli en viktig kontakt som du kan ha hjälp av när du söker jobb.
 • Yrkesdörren 
  Yrkesdörren är till för dig som har hittat ett jobb. Genom Yrkesdörren matchas du ihop med en person som jobbar inom samma bransch som du. Ni kan sen dela med er av era erfarenheter och kontakter, vilket kan leda till ett nytt jobb eller andra spännande möjligheter.
 • Svenska med baby 
  Genom Svenska med baby kan du som är föräldraledig eller har barn gå på olika träffar. Där kan du nätverka, öva på svenska och träffa föräldrar med annan kulturell bakgrund.
 • Volontärbyrån 
  På Volontärbyråns hemsida kan du hitta olika ideella uppdrag som passar dig. Du får ingen lön för ditt arbete. Däremot får du chansen att skaffa erfarenhet och träffa människor som kanske kan hjälpa dig i ditt jobbsökande. 
 • Sveriges internationella talanger (SIT)
  Nätverk av och för internationella akademiker som på olika sätt stöttar dig som vill lyckas i svenskt arbetsliv. De finns även på LinkedIn.

Jusekpodden # Avsnitt 12 - Sök jobb via kontakter

Det vanligaste sättet att få jobb är via kontakter. Ulrika Husmark, karriärexpert på Jusek, berättar hur man gör för att vidga sitt professionella nätverk. Hur söker jag jobb genom mitt nätverk? Vi pratar också om hur man kan öka sina möjligheter att hitta rätt jobb genom att använda sig av LinkedIn.