Bedömning av utländsk examen

Här får du information om hur du kan få din utländska examen bedömd. Det betyder att du får ett intyg som visar vilken svensk examen din utbildning motsvarar. Undersökningar visar att du som är invandrad akademiker har större chans att få ett jobb om du har fått din examen bedömd. Det ökar även chansen att få ett jobb som motsvarar din kompetens.

Så får du din examen bedömd

Det är Universitets- och Högskolerådet (UHR) som gör bedömningen av din utländska examen. Du får ett intyg som visar vilken svensk examen som din utbildning kan jämföras med. 

För att få en bedömning behöver du ha ett examensbevis, som måste vara översatt till svenska eller engelska. Om du behöver översätta ditt examensbevis hittar du tolkar här

Eftersom det kan ta lång tid att få din bedömning är det bra om du skickar in din ansökan så fort som möjligt. På UHR:s hemsida kan du läsa om hur bedömningen går till. 

Tänk på att du inte behöver få din examen bedömd för att söka ytterligare utbildning på högskolenivå. Här kan du hitta kurser om du vill studera på högskola eller universitet

Validering

Du kan få en validering av din verkliga kompetens. Det betyder att du får en bedömning av all din kunskap och erfarenhet. I den verkliga kompetensen räknas till exempel erfarenhet från arbetslivet, föreningsverksamhet och föräldraskap in.

Din verkliga kompetens kan användas om du saknar formell behörighet till en högskoleutbildning. Det kan även användas för att du ska kunna tillgodoräkna dig delar av en utbildning och därmed göra din studietid kortare.