Om Jusek och ditt medlemskap

Jusek är ett fackförbund för akademiker. Du som är jurist, ekonom, IT-akademiker, personalvetare, kommunikatör eller samhällsvetare kan bli medlem hos oss. Välkommen!

Vi har ungefär 86 000 medlemmar och är ett av de största fackförbunden för akademiker. Jusek ingår i centralorganisationen Saco, som samordnar och arbetar för akademikers intressen. Det finns två andra centralorganisationer i Sverige: LO och TCO.

I Sverige har fackförbunden en stark ställning. Jämfört med många andra länder är det ganska ovanligt med till exempel strejker i Sverige. Det beror till stor del på att både arbetsgivare och fackförbund oftast har inställningen att försöka komma överens. Därför är det inte konstigt eller kontroversiellt att vara medlem i ett fackförbund i Sverige.

Lön och kollektivavtal

I Sverige finns det ingen statligt bestämd gräns för hur låg din lön får vara och få arbetsvillkor styrs av lagar. I stället bestäms lön och arbetsvillkor antingen i kollektivavtal eller genom att du och arbetsgivaren kommer överens. Många arbetsgivare har kollektivavtal, hos dessa kan du vara säker på att du har bra arbetsvillkor. Det finns dock arbetsgivare som inte har kollektivavtal. Därför är det viktigt att fråga arbetsgivaren om det innan du börjar ett nytt jobb.

Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal bestäms villkoren i stället i ditt anställningsavtal. Det handlar till exempel om semester, pension och arbetstid. 

Kontakta oss innan du skriver på ditt anställningsavtal så kan vi hjälpa dig att undersöka så att villkoren är bra. Du kan du även få hjälp av Jusek med vilken lön du ska begära.

Ditt medlemskap i Jusek

Du som har en akademisk utbildning från ett annat land kan ha rätt till rabatterad medlemsavgift hos oss.

 • Du som är ny i Sverige och lär dig svenska kan vara med i Jusek kostnadsfritt i sex månader. Se ansökningsformulär längre ner på denna sida.
 • Du som läser en kompletterande utbildning betalar en engångsavgift på 100 kronor så länge du är inskriven. Det gäller som mest sex år. Läs mer om det här.
 • Du som är arbetslös kan du få rabatterad avgift beroende på hur stor inkomst du har. 
  Kontakta Juseks medlemsservice om du har frågor om detta eller vill göra ändringar i ditt medlemskap.

Hur kan vi hjälpa dig?

Som medlem hos oss får du stöd genom hela ditt yrkesliv, både som student, arbetslös och när du arbetar. Du får bland annat:

 • Stöd när du söker jobb, till exempel genom rådgivning, intervjuträning och granskning av din jobbansökan. Du kan skaffa fler professionella kontakter på våra nätverksluncher och i vårt mentorsprogram.
 • Rådgivning om till exempel din anställning och när du ska löneförhandla.
 • Stöd och råd om du vill starta eget företag eller är egenföretagare.
 • Stöd och råd om du är chef.
 • Inkomstförsäkring, som ger dig högre ersättning om du blir arbetslös.
 • Bra pris på olika slags försäkringar.

Ansök om medlemskap här nedan: