Invandrad akademiker

Om Jusek och ditt medlemskap

Jusek är ett fackförbund för akademiker. Du som är jurist, ekonom, IT-akademiker, personalvetare, kommunikatör eller samhällsvetare kan bli medlem hos oss. Välkommen!

Studera

Studera i Sverige

Här finns information för dig som vill studera i Sverige. Du kan läsa om vilka olika typer av utbildningar det finns. Dessutom får du tips på var du kan vända dig om du behöver hjälp när du ska välja utbildning.

Söka jobb i Sverige

Bedömning av utländsk examen

Här får du information om hur du kan få din utländska examen bedömd. Det betyder att du får ett intyg som visar vilken svensk examen din utbildning motsvarar. Undersökningar visar att du som är invandrad akademiker har större chans att få ett jobb om du har fått din examen bedömd. Det ökar även chansen att få ett jobb som motsvarar din kompetens.

Bemannings- och rekryteringsföretag

Det finns många bemannings- och rekryteringsföretag i Sverige. De hjälper arbetsgivare att hitta personal och kan därför vara ett sätt för dig att hitta ett arbete.

Praktik

Att göra praktik är att bra sätt att få erfarenhet. Du får oftast inte betalt när du gör praktik. Däremot kan det ge dig kunskap och värdefulla kontakter när du ska söka jobb.

Söka jobb i Sverige

Starta eget företag

Funderar du på att starta eget företag? Oavsett om du har erfarenhet sen tidigare eller om du börjar från början kan vi hjälpa dig.

Stöd när du söker jobb

Här får du tips på organisationer som kan stötta dig när du söker jobb.

Skaffa kontakter i Sverige

Ett av de vanligaste sätten att få jobb på är genom kontakter, alltså människor du känner eller är bekant med. Om du inte känner så många i Sverige kan det kännas hopplöst, men ta det lugnt! Här får du tips på hur du kan göra ditt svenska kontaktnät större.