Ombudsmannen ger dig sina bästa tips

Det är mycket som du ska tänka på innan du skriver på anställningsavtalet. Arne de Lange, ombudsman på Jusek och hjälper dagligen medlemmar som vill ha tips och råd kring sin nuvarande eller kommande anställning. Här delar han med sig av sina tips till dig, innan du skriver på.

Vad ska jag tänka på när jag fått mitt första jobb?

– Många medlemmar är självklart glada och tacksamma över att de har fått ett jobb. Ibland är de alldeles för tacksamma när det kommer till att förhandla om lön och andra anställningsvillkor. Jag vet att det kan vara svårt att stå sig när du är ny på arbetsmarknaden. Men din första lön är viktig. Den påverkar din framtida löneutveckling.

Ska jag tänka på något innan jag skriver på?

– Anställningsavtalet reglerar det mesta i din anställning. Det är en viktig handling och du kan förlora en hel del, inte minst ekonomiskt, om du inte är uppmärksam. Därför är det viktigt att läsa igenom avtalet noga.

– På många arbetsplatser, de allra flesta faktiskt, finns ett kollektivavtal som reglerar en stor del av dina anställningsvillkor, såsom pensionsförmåner, övertidsersättning, semester etcetera.

Min arbetsgivare saknar kollektivavtal. Vad gör jag?

– Saknas kollektivavtal bör du se till att vissa förmåner skrivs in i ditt anställningsvillkor. Exempel på det är tjänstepension, ersättning vid föräldraledighet och sjukdom, rätten till årlig lönerevision, arbetsskadeförsäkring och grupplivförsäkring samt längre semester än tjugofem dagar för det fall att arbetsgivaren inte avser att kompensera övertidsarbete.

– Det finns mängder av förmåner i kollektivavtalen som det är viktigt att ha koll på. Skulle arbetsgivaren hänvisa till ”gällande kollektivavtal” ska du kontrollera vad det innebär. Be gärna om att få en kopia av kollektivavtalet.

Varför måste min titel stå i avtalet?

– Både din titel och dina arbetsuppgifter ska stå med i avtalet. Det har betydelse om det skulle uppstå en diskussion om vilken arbetsskyldighet du har till exempel vid en omorganisation.

Dags att förhandla lön. Hur ska jag tänka och agera?

– Det tycks bli vanligare att arbetsgivare uppmanar att man komma med ett löneanspråk innan man fått all information om tjänsten och företagets verksamhet. Jag tycker att du då bör ange ett löneintervall, som du bedömer vara marknadsmässig och vänta med ett konkret löneanspråk till dess att du fått den information du vill ha.

– Det är bra att ha kontaktat oss på Jusek innan du ger ditt löneanspråk. Om du söker ett jobb via en annons brukar det framgå om det finns en facklig representant att kontakta. De fackliga representanterna kan ha information om löneläget på företaget. Du behöver inte tala om vad du tjänar i dag, du  ska inte bli lönesatt utifrån din nuvarande tjänst. 

Något sista råd?

– Tro på dig själv och skriv aldrig under något som inte känns helt rätt. När du väl har skrivit på kan det vara svårt att ändra i efterhand. Tveka inte att ta kontakt med din fackliga organisation innan du skriver på. Vi kan alltid ge dig värdefulla tips och råd.