Om arbetsgivaren är bunden av ett kollektivavtal hänvisas ofta till detta istället för att alla villkor skrivs in i anställningsavtalet. ”Allmänna anställningsvillkor, som inte regleras i detta avtal, följer vid varje tidpunkt gällande kollektivavtal för branschen mellan (namn på avtalsparterna).” Samma formulering kan användas för att fylla ut anställningsavtalet i de fall arbetsgivaren inte är bunden av kollektivavtal.
Skiljemannaklausul
En skiljemannaklausul innebär att eventuella tvister med anledning av anställningsavtalet ska avgöras genom skiljemannaförfarande istället för i domstol. Syftet kan vara att tvister ska avgöras snabbt och utan insyn från utomstående, men då förfarande är mycket dyrt kan det innebära att en anställd hindras att hävda sin rätt. Jusek avråder i princip från sådana klausuler. Om en sådan klausul ändå tas med i avtalet bör det klart och tydligt framgå att arbetsgivaren står för hela kostnaden för skiljeförfarandet, oavsett utgången i målet.
Allmänna rättigheter och skyldigheter
Utöver de anställningsvillkor som regleras i anställningsavtalet föreligger allmänna rättigheter och skyldigheter. Den anställde ska ställa sin arbetskraft till arbetsgivarens förfogande, iaktta full lojalitet mot arbetsgivaren, inte ägna sig åt konkurrerande verksamhet, iaktta tystnadsplikt rörande hemliga produktions- och utvecklingsfrågor, affärsangelägenheter och dylikt. Statligt anställda är också skyldiga att anmäla bisysslor till arbetsgivaren. I övrigt har du full frihet att råda över din fritid i den mån det ordinarie arbetet inte blir lidande. Den anställde har också en självklar rätt att engagera sig i facklig, politisk och ideell verksamhet.