Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Jusekpodden

Välkommen till Jusekpodden. En podd om arbetsrätt och fackliga frågor för dig som är förtroendevald eller helt enkelt intresserad av att lära dig mer.

Det är Mattias Niinisaari, ombudsman på Jusek, som leder samtalen och bjuder in kollegor som är experter inom olika områden. Du hittar poddavsnitten även i Itunes. 

Har du frågor som gäller podden, vill tipsa om ämnen eller undrar över något som sägs i något av avsnitten, mejla din fråga till jusekpodden@jusek.se.

Behöver du råd inför lönesamtalet eller hjälp med andra frågor som rör just din anställning, ta kontakt med Juseks medlemsrådgivning

 Avsnitten

#1 Anställningsavtalet
#2 Arbetsbrist
#3 Lön
#4 Anställningsformer
#5 Semester 

#6 Omplacering

 

# Avsnitt 1 - Anställningsavtalet

Vi tittar närmare på anställningsavtalet och vad som är viktigt att tänka på innan man skriver på. Cecilia Tazewell, ombudsman på Jusek delar med sig av sin checklista – vad är viktigast att tänka på? Spelar det någon roll om det är skriftligt eller muntligt? Är en tillsvidareanställning att likställa med ett äktenskap? Vi pratar också om hur kollektivavtal påverkar anställningsvillkoren, vad man ska tänka på kring konkurrensklausuler och hur man förhandlar extra ersättning mot att avstå övertidsersättning? Och så pratar vi om den viktiga tjänstepensionen.

# Avsnitt 2 - Arbetsbrist


I det här avsnittet går Arne de Lange, förbundsjurist på Jusek igenom vad som gäller vid en omorganisation. Är det svårt för en arbetsgivare att säga upp någon? Hur kan det komma sig att företag som det går bra för kan säga upp anställda på grund av arbetsbrist? När är det inte arbetsbrist? Är det någon skillnad om jag är medlem i ett fackförbund eller inte när det gäller arbetsgivaren. Förhandlingsskyldighet? Vem har rätt till vilka lediga tjänster i företaget? Gäller alltid "sist in först ut"? Och så tittar vi närmare på vad som är ett skäligt omplaceringserbjudande.

# Avsnitt 3 - Lön

Vi tar reda på hur individuell lönesättning fungerar. Marie Thuresson, biträdande förhandlingschef på Jusek, guidar oss i löneprocessen. Har du rätt att få din lön reviderad enligt lag? Vad gör du om du inte är nöjd med din löneutveckling? Lönestatistik! Vi pratar lönekriterier och på vilka grunder lönen sätts. Vi får också en hel del tips på hur man förbereder sig på bästa sätt inför lönesamtalet.

# Avsnitt 4 - Anställningsformer

Bild Catharina KlåvusVi diskuterar anställningsformer med Catharina Klåvus - förbundsjurist på Jusek. Varför finns det egentligen så många olika former av anställningar? Hur svårt är det för arbetsgivaren att avsluta en "fast" anställning? Vad menas med att stapla anställningar på varandra? Kan arbetsgivare göra skillnad på visstidsanställda och tillsvidareanställda? Måste jag lämna mitt föräldravikariat om den vikarierar för kommer tillbaka tidigare än väntat? "Dock längst till och med", vad betyder det? Vi diskuterar också provanställning och de speciella regler som gäller där. Och så pratar vi om dem som faktiskt inte omfattas av LAS alls.”

# Avsnitt 5 - Semester

Bild PeoPerssonI detta avsnitt dyker vi på djupet när det gäller semesterlagstiftningen. Per Olof Persson, förbundsjurist på Jusek, reder ut när du har rätt att vara ledig och hur mycket lön du får under semestern. Vad menas med intjänandeår? Kan mina sparade semesterdagar gå upp i rök? Har jag rätt att vara ledig under sommarmånaderna? Kan jag bli tvungen att ta ut semester? Måste jag avbryta min semester om verksamheten kräver det? Och så pratar vi om hur det fungerar med semester under uppsägningstid och sjukskrivning.

# Avsnitt 6 - Omplacering

Tillsammans med Juseks förbundsjurist Arne de Lange fördjupar vi oss i omplaceringsskyldigheten vid arbetsbrist. Vi pratar om lediga tjänster men även turordning. Vad är ett skäligt omplacerings-erbjudande, och vad händer om jag tackar nej till ett sådant? Vad innebär det att ha tillräckliga kvalifikationer för en tjänst? Och så har vi en lyssnarfråga som handlar om en omorganisation på ett företag.