Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Pension

ITP-upphandlingen avslutad: Ännu mer pension för pengarna

Årets ITP-upphandling är avslutad. Tidigare upphandlingar har pressat fondavgifterna med 72 procent. Nu sänks de ännu mer. PTK:s pensionsexpert Dan Wallberg är mer än nöjd.
Läs mer på ptk.se

Lyssna på minPensionsPodden

Därför ska du tänka på din pension när du byter jobb

Din ålderspension kommer från flera håll.

JPG image, 150 x 90Din ålderspension finansieras genom socialförsäkringen (allmän pension), kollektivavtalade försäkringar (tjänstepension) samt eventuella egna försäkringar (privat pensionssparande).

Allt du behöver veta om din pension

Pension är inte något de flesta tänker på när de är mitt i karriären. Men nivån på ålderspensionen påverkas av de val du gör i dag. Därför är det viktigt att ha kunskap om pensionssystemets uppbyggnad och vilka faktorer som påverkar pensionens storlek
Läs mer om din pension

Allmän pension

Allmän pension får du från Pensionsmyndigheten. Det är antalet yrkesverksamma år, din inkomst och hur du valt att placera premiepensionsdelen som avgör det slutliga beloppet. Du får årligen en sammanställning över utvecklingen och en prognos över din pension. Allt du tjänar och betalar skatt för upp till ett visst tak ger allmän pension. Avgiftstaket är 8,07 inkomstbasbelopp,
2017 motsvaras det av en månadslön på 41 359 kronor.
Läs mer om minpension.se

bildTjänstepension

I princip alla anställda får en del av sin pension från inbetalningar gjorda av arbetsgivaren. Vanligen rör det sig om cirka 10-15 % av slutlönen. Tjänstepensionen är mycket betydelsefull eftersom den ger pension för lönedelar där den allmäna pensionen inte ger ersättning (se ovan).

Nedan listas vanliga tjänstepensionsplaner för Juseks medlemmar. Läs mer genom att följa länkarna. Genom de organisationer som förvaltar tjänstepensionsplanerna kan du välja hur pengarna placeras, något som kan ha betydelse för din kommande pension

Statligt anställda
Privatanställda tjänstemän
Din tjänstepension från PTK

BildPrivat pensionssparande

Den tredje källan till pension är privat pensionssparande. Avdragsrätten för pensionssparande i pensionsförsäkring upphörde helt 2016. Många väljer i stället Investeringssparkonto (ISK). Vill du läsa mer konsumenternas.se och skatteverket.se.

Du som inte har pensionsrätt i anställningen (tjänstepension) kan istället få göra ett högre avdrag för privat pension i deklarationen. Ta kontakt med Skatteverket för att få veta mer om hur stort avdrag du kan göra och hur du går tillväga.

Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet har du rätt att göra avdrag med
12 000 kr plus ett tillägg om 35 procent av inkomsten. Tillägget kan uppgå till högst 443 000 kr för inkomståret 2016 och 448 000 kr för inkomståret 2017.

Avgångspension PTK 2017

Löneväxling PTK 2017

Vad är flexpension?

Läs mer om flexpension

Färgglada kuvert

Redan i mitten av februari går de första orange kuverten ut från Pensionsmyndigheten, med information om hur mycket allmän pension man tjänat in.
Få värdefulla tips från ptk.se

Rådgivningstjänst 2.0 är här − för trygga pensionsval

Tydligare och mer lättöverskådlig information, bland annat med rörliga grafer – det är några av nyheterna i vår uppdaterade version av PTK Rådgivningstjänst. Även den tekniska plattformen har uppdaterats.

Det finns ett ökat behov av oberoende pensionsrådgivning och det har vi tagit fasta på i utvecklingsarbetet av version 2.0. Tjänsten har anpassats för en bredare användargrupp genom bättre användarvänlighet och tydligare råd.
Läs mer om tjänsten

Blir du arbetslös ska eventuella uttag av pension samordnas
med a-kassan.

Läs mer på aea.se

Har du kommunal tjänstepension och
är född före 1986?

Läs mer på kpa.se

Kan du de vanliga pensionstermerna?

Om inte, finns de här (pdf)