Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Ledighet och semester

Jusekpodden om semester

Semester

Enligt Semesterlagen har alla rätt till 25 dagars semesterledighet per år. Kollektivavtal kan innehålla andra villkor, bland annat rätt till längre semester efter en viss ålder eller anställningstid.
Läs mer om semester

Tjänstledighet

Under vissa förutsättningar har du bland annat rätt till ledighet för studier, för att bedriva näringsverksamhet och för trängande familjeskäl. Däremot har du ingen laglig rätt till ledighet för att prova annat arbete.
Läs mer om tjänstledighet

Rätt till föräldraledighet

Arbetstagarens rätt att vara ledig från sin anställning för att sköta om sitt barn regleras i Föräldraledighetslagen. Lagen reglerar vilka former av föräldraledighet som finns, vilka formkrav som gäller vid ledighetens förläggning samt vilket skydd arbetstagaren har för sin anställning under ledigheten.
Läs mer om föräldraledighet

# Avsnitt 5 - Semester

Bild PeoPerssonI detta avsnitt dyker vi på djupet när det gäller semesterlagstiftningen. Per Olof Persson, förbundsjurist på Jusek, reder ut när du har rätt att vara ledig och hur mycket lön du får under semestern. Vad menas med intjänandeår? Kan mina sparade semesterdagar gå upp i rök? Har jag rätt att vara ledig under sommarmånaderna? Kan jag bli tvungen att ta ut semester? Måste jag avbryta min semester om verksamheten kräver det? Och så pratar vi om hur det fungerar med semester under uppsägningstid och sjukskrivning.

 Bild tips  

Att tänka på inför semestern?
Läs mer

 

 Bannerbild  

Kontakta medlemsjouren!
Juseks ombudsmän har svar på frågor om semester och ledighet
Läs mer tips