Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Tillskott till Polismyndigheten säkrar akademikerkompetens

De 700 miljoner som regeringen avsätter till Polismyndigheten i vårbudgeten är nödvändiga för att säkerställa kompetens för att lösa komplexa brott. Jusek har länge arbetat för att akademiker med spetskompetens inom bland annat kriminologi, systemvetenskap och ekonomi ska kunna tillföra värdefull utredningskompetens. Förstärkningen skapar både förutsättningar för fler poliser nära medborgarna och kvalificerade civila utredningsresurser.

– Förstärkningen är avgörande för att Polisen ska kunna hålla fast vid den kompetenssatsning som bland annat inneburit fler civila utredare. Rätt kompetens
på rätt plats är avgörande för en effektiv polisverksamhet, säger Lars Modig,
företrädare för Jusek och SACO-S på Polismyndigheten.

De ytterligare resurserna är nödvändiga för att behålla de civila utredare som rekryterats mot bakgrund av riksdagens beslut om utökade polisiära befogenheter
för civila utredare och möjligheten för kvalificerade civilt anställda att leda förundersökningar.

När brottsligheten flyttat ut på internet, blivit komplexare och färre vittnar om brott gäller det exempelvis att med spetskompetens och vetenskapliga metoder säkra och analysera digitala spår och annan bevisning. Insatserna får direkt effekt på utredningsresultaten. 

– Tillfälliga tillskott för fler polisanställda löser inte myndighetens långsiktiga utmaningar. Jusek ser därför positivt på att regeringen även aviserar att Polisens resurser kommer att förstärkas ytterligare, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef, Jusek. 


För mer information, kontakta:
Lars Modig, företrädare för Jusek och ordförande Saco-S i Polisen
0725-697940
lars.modig@polisen.se

Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek
070-665 29 90
daniel.lind@jusek.se

 
Senast ändrad: 2017-04-18