Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

#sistabriefen sätter ljus på osäkra arbetsvillkor

Över 2 000 kvinnor från pr-och kommunikations-branschen har skrivit under #sistabriefen, ett upprop mot sexuella trakasserier och sexistisk jargong i den egna branschen. Uppropet sätter ljus på de osäkra arbetsförhållanden som finns inom stora delar av kommunikationsbranschen.

– Tyvärr har få arbetsgivare inom kommunikationsbranschen tecknat kollektivavtal. Det är också en bransch där det är stor konkurrens om jobben vilken gör att många känner sig tvingade att acceptera dåliga villkor för att få in en fot. Att fler i branschen omfattas av kollektivavtal är en viktig fråga för oss, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek.

Initiativtagarna bakom uppropet kräver trygga och jämställda arbetsplatser. Uppropet riktar också konkreta uppmaningar till arbetsgivarna inom branschen i form av en ”brief”, en uppdragsbeskrivning. Jusek, som bland andra organiserar medlemmar som arbetar med kommunikation inom privat och offentlig sektor, välkomnar #sistabriefen. Förbundet arbetar för att teckna fler kollektivavtal i kommunikations-branschen. Jusek arbetar sedan länge med frågan om ett arbetsliv fritt från alla typer av diskriminering och kränkningar.

Den 12 december bjuder Jusek in till föreläsning på temat ”Sexuella trakasserier på jobbet”. Jusek har också skapat en plattform för medlemmar som vill engagera sig i arbetet mot sexuella trakasserier tillsammans med Jusek.

– Uppropen efter #metoo sprider sig som en löpeld. Vi är stolta över att så många av våra medlemmar engagerar sig för att bidra till förändring. Som fackförbund hoppas vi kunna vara ett bra stöd i det fortsatta arbetet framåt, säger Magnus Hedberg, på Jusek.

I samband med #metoo har Jusek också tagit fram checklistor som stöd den som utsätts för sexuella trakasserier, för chefer och för fackligt förtroendevalda.

Mer information om Jusek och #metoo

Mer information om hur Juseks arbete mot sexuella trakasserier i arbetslivet och checklistor finns här

För mer information, kontakta:

Magnus Hedberg, vd på Jusek
070-665 29 13
magnus.hedberg@jusek.se

Hanna Birath, pressansvarig på Jusek
070-665 29 55
hanna.birath@jusek.se
Senast ändrad: 2017-11-28