Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Person före prestation när IT- företag rekryterar

Personliga egenskaper väger tyngre än specialistkompetens och arbetslivserfarenhet när IT- företag rekryterar unga personer som jobbat ett par år. De personliga egenskaper som värderas högst är social kompetens och förmåga till samarbete. Det visar en ny undersökning från Jusek riktad till IT- företag. Studien visar också att företagen ratar jobbannonser. Istället används främst personliga nätverk och Linkedin.

– Trots ett stort behov av specialistkompetens inom branschen visar undersökningen att personliga egenskaper och att kunna samarbeta väger tyngst. Resultaten pekar på att systemvetare inte bara behöver ett tekniskt djup, utan
också sociala förmågor för att kunna konkurrera om de intressantaste jobben,
säger, Jens Jansson ansvarig IT/Telekomområdet på Jusek.

I en ny undersökning från Jusek har 100 personalchefer på ett representativt urval av IT- företag intervjuats om hur de arbetar med rekrytering av unga systemvetare. När företagen bedömer ansökningar läggs störst vikt vid personliga egenskaper,
nära tre av tio anger detta. Först i andra hand kommer specialistkompetens. Arbetslivserfarenhet och akademiska meriter rankas klart lägre.

De personliga egenskaper som värderas högst är social kompetens, följt av samarbetsförmåga. Kommunikativa färdigheter och ledaregenskaper värderas däremot lägst. Många anger även att nyfikenhet och att vara självgående är viktiga egenskaper.

På frågor om hur de går tillväga när de rekryterar unga IT- akademiker visar undersökningen att företagen ratar traditionella jobbannonser. Personliga nätverk är den vanligaste rekryteringskanalen följt av sociala medier. Åtta av tio uppger att de använder LinkedIn för rekrytering och nära hälften anger att de använder Facebook.

– Jobbannonser och spontana ansökningar har inte spelat ut sin roll, men företagens främsta verktyg är idag de egna nätverken samt sociala medier. Det ställer krav på nätverkande redan under studietiden och närvaro i sociala medier, särskilt Linkedin, säger, Jens Jansson.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts genom 101 telefonintervjuer med personalchefer från ett representativt urval av IT- företag. Intervjuerna genomfördes i februari 2017. 


För mer information kontakta:

Jens Jansson, ansvarig IT/Telekomområdet
070-665 29 95
Jens.Jansson@jusek.se

Daniel Lind, pressansvarig
070-665 29 90
daniel.lind@jusek.se
Senast ändrad: 2017-04-18