Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Nytt kollektivavtal för jurister

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tecknat ett nytt kollektivavtal anpassat för juridisk verksamhet med KFO. I dag erbjuder knappt var femte arbetsgivare i branschen sina medarbetare kollektivavtal.

– Det blir allt viktigare för arbetsgivare som vill konkurrera om den bästa kompetensen att erbjuda sina anställda attraktiva villkor. Kollektivavtal är ett enkelt sätt att göra rätt, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef för privat sektor på Jusek.

Kollektivavtal reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension, ersättning vid föräldraledighet och sjukdom, övertidsarbete och medarbetarnas inflytande. Det nya avtalet omfattar tjänstemän anställda hos KFO:s medlemsföretag inom avtalsområdet juridisk verksamhet. Både advokatbyråer och andra arbetsgivare inom juristbranschen kan teckna avtalet.

I dag erbjuder knappt var femte arbetsgivare i juristbranschen sina medarbetare kollektivavtal. I jämförelse omfattas uppskattningsvis 90 procent av alla anställda i Sverige av kollektivavtal.

– Det finns gott om seriösa arbetsgivare i branschen som vill erbjuda sina anställda bra villkor. Med det nya avtalet hoppas vi att fler än i dag ser fördelarna med att erbjuda sina medarbetare kollektivavtal, säger Maria Arrefelt.

Under våren 2018 kommer Jusek att bjuda in arbetsgivare, medlemmar och arbetsgivarorganisationer till rundabordssamtal för att diskutera värdet av kollektivavtal för juristbranschen. 

Mer information om avtalet
Det nya avtalet har tecknats av Akademikerförbunden, genom Jusek, och arbetsgivarföreningen KFO. Det trädde i kraft i mars 2017 och löper tillsvidare. Här hittar du hela avtalet.

Akademikerförbunden
Akademikerförbunden består av 12 Sacoförbund som samverkar för goda karriär, arbets- och anställningsvillkor för akademiker inom handels- och tjänsteområdet.

För mer information, kontakta:
Maria Arrefelt, förhandlingschef privat sektor på Jusek
070-665 29 64
maria.arrefelt@jusek.se

Hanna Birath, pressansvarig på Jusek 
070-665 29 55
hanna.birath@jusek.se
Senast ändrad: 2018-03-14