Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Nytt jobb ger 2 000 kronor mer i månaden för systemvetare

En systemvetare inom fackförbundet Jusek tjänar i snitt 2 000 kronor i månaden på att byta jobb. Medellönen för systemvetare ligger på 44 470 kronor och det skiljer över 10 000 kronor per månad beroende vad en person arbetar med inom IT- området. Det visar ny lönestatistik från Jusek. Samtidigt visar en annan aktuell undersökning från akademikerförbundet att få företag använder lön för att locka unga talanger.

– Det är stora löneskillnader inom IT- branschen. Att byta jobb kan därmed både vara ett sätt att höja sin lön på kort sikt och samtidigt utveckla sin kompetens för att längre fram kunna arbeta inom andra delar av branschen och då höja lönen ytterligare, säger Jens Jansson, ansvarig IT/Telekomområdet på Jusek.

Att byta jobb gör skillnad i plånboken för många systemvetare. Det framgår av ny lönestatistik från Jusek där över 4 500 yrkesverksamma medlemmar har svarat på frågor om sin lön. Att byta jobb ger i snitt 1 954 kronor mer i månadslön. Det kan jämföras med den genomsnittliga löneökningen på 1 150 mellan 2015 och 2016.

Stora löneskillnader

Medellönen för en systemvetare inom Jusek är idag 44 470 kronor. Mellan 2012 och 2016 har medellönen förändrats med 12 procent. Arbetsuppgifter spelar stor roll för lönen. Det skiljer mer än 10 000 kronor per månad i medellön mellan de högst avlönade inom IT- arkitektur och de som arbetar med testning som har lägst löner. 

Samtidigt framgår i en annan undersökning från Jusek, där 100 personalchefer på IT- företag intervjuats om hur de arbetar med rekrytering av unga systemvetare, att lön hamnar långt ner på listan över vad företagen lockar med. Endast ett fåtal lockar med lön och förmåner. Lön hamnar efter värderingar, uppdrag och kunder, karriärmöjligheter och balans mellan arbete och fritid.

– Att byta jobb kan vara ett viktigt sätt att bredda sin kompetens och samtidigt få mer i lön. Löneskillnaderna inom branschen är stora och i konkurrensen om framförallt unga talanger måste företagen både erbjuda konkurrenskraftiga löner och goda villkor även i övrigt för att vara attraktiva, säger Jens Jansson.

Om statistiken och undersökningen

I lönestatistiken ingår 4 500 yrkesverksamma systemvetare som är medlemmar i Jusek. Undersökningen till personalchefer har genomförts genom 101 telefonintervjuer med personalchefer från ett representativt urval av IT- företag. Intervjuerna genomfördes i februari 2017.

För mer information kontakta:
Jens Jansson, ansvarig IT/Telekomområdet  
070-665 29 95 jens.jansson@jusek.se                                        
Senast ändrad: 2017-05-15