Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Ljus framtid för många av Juseks medlemmar

Jurister, ekonomer, systemvetare och personalvetare kan se fram emot en ljus arbetsmarknad. Det visar Sacos prognos av framtidens arbetsmarknad för akademiker. För kommunikatörer och samhällsvetare väntar en tuffare arbetsmarknad.

– För den som väljer mellan olika utbildningar är det klokt att ta reda på så mycket fakta som möjligt innan valet görs. Att ha bra koll på arbetsmarknaden gör det lättare att välja rätt, säger Sofia Hylander, opinionsbildare med ansvar för arbetsmarknadsfrågor på Jusek.

Saco ger varje år ut rapporten Framtidsutsikter, en prognos av arbetsmarknaden för akademiker fem år framåt i tiden. Den som snart påbörjar sina högskolestudier kan alltså redan nu skapa sig en bild av hur jobbmöjligheterna ser ut efter examen.

Bland Juseks medlemsgrupper ser det ljust ut för jurister, ekonomer, systemvetare och personalvetare. För de yrkesgrupperna väntar en arbetsmarknad i balans, det finns goda möjligheter till jobb för den som avslutar sina studier samtidigt som arbetsgivarna kan rekrytera den personal de behöver.

Tuffare kan det bli för samhällsvetare och kommunikatörer. För båda grupperna ser det ut att bli stor konkurrens om jobben de närmsta åren.

– Samhällsvetare och kommunikatörer är väldigt breda yrkesgrupper. För en del är det tufft att hitta rätt jobb medan andra snabbt hittar sitt drömjobb. Ett tips är att redan under utbildningen fundera över vad du vill jobba med i framtiden, då blir det lättare att specialisera sig och skaffa sig en starkare position inför jobbsökandet, säger Sofia Hylander.

Framtidsutsikter är en prognos av arbetsmarknaden för 66 akademikeryrken och bygger på en unik bedömning som Sacoförbunden gör av arbetsmarknadsläget på fem års sikt.

Här finns hela listan över 66 akademikeryrken 

För mer information, kontakta:
Sofia Hylander, opinionsbildare på Jusek
070-665 29 23
sofia.hylander@jusek.se

Hanna Birath, pressansvarig på Jusek       
070- 665 29 55
hanna.birath@jusek.se
Senast ändrad: 2017-11-27