Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Kvinnor går miste om 3500 kronor varje månad

Ny lönestatistik för akademiker:

Efter att faktorer som påverkar lönen rensats bort tjänar kvinnor med akademisk utbildning 3 500 kronor mindre än män, varje månad. Trots att kvinnor tjänar mer än dubbelt så mycket som män på att ha lönesamtal, så tjänar män som inte har det fortfarande mer än kvinnor som har lönesamtal. Det framgår av en kommande rapport från Jusek, som vill lyfta fram lönesamtalets betydelse för mer jämställda löner. 

– Inte sällan påstås att huvuddelen av löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan förklaras av förhållanden som att de arbetar i olika branscher eller yrken. Vår statistik omfattar sex yrkesgrupper och är justerad för en lång rad faktorer som påverkar lönen, och trots det visar den att kvinnor tjänar 3500 kronor mindre varje månad, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef privat sektor på Jusek.

En ny rapport från Jusek visar på stora löneskillnader mellan män och kvinnor trots att lönepåverkande faktorer rensats bort. Det innebär att löneskillnaden som presenteras är rensad för effekter av deltidsarbete, bransch, arbetsområde, antal års erfarenhet, antal högskolepoäng, utbildning, arbetsgivarbyte, sektor och chefsbefattning. Resultatet är en löneskillnad på 3 500 kronor varje månad. Studien bygger på lönestatistik från 27 000 jurister, ekonomer, kommunikatörer, personalvetare, samhällsvetare och systemvetare som är medlemmar i Jusek. 

Resultaten pekar på att kvinnor har mer att tjäna på lönesamtal än män. Medlemmar som haft lönesamtal har i genomsnitt 1 300 kronor mer i månadslön än de som inte haft lönesamtal. Vinsten för kvinnor är drygt 1 700 kronor i månaden och för män är den 750 kronor. Dock ligger kvinnor som haft lönesamtal fortfarande efter män som inte haft lönesamtal.

– Vår statistik visar att det finns oförklarade löneskillnader även för högutbildade kvinnor med en stark position på arbetsmarknaden. Det är glädjande att undersökningen bekräftar att kvinnor har mycket att vinna på att ha lönesamtal. Det tar inte bort hela gapet, men om fler kvinnor får möjlighet att prata om sin lön i lönesamtal kan löneskillnaderna minska, säger Lena Emanuelsson, förhandlingschef offentlig sektor på Jusek.

Se tabeller för resultaten

För mer information, kontakta Jusek: 

Maria Arrefelt, förhandlingschef privat sektor
070-665 29 64
maria.arrefelt@jusek.se
Lena Emanuelsson, förhandlingschef offentlig sektor
070-665 29 43
lena.emanuelsson@jusek.se
Åsa Vernby, utredare
070-665 29 31
asa.vernby@jusek.se
Senast ändrad: 2017-03-07