Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Jusek startar plattform efter #medvilkenrätt

Efter att över 4 000 kvinnor i juristbranschen skrivit under ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i den egna branschen bjuder Jusek in medlemmar som vill engagera sig för att fortsätta arbetet.

– #medvilkenrätt har synliggjort en tystnadskultur inom juristbranschen som vi måste bryta. Nu är det upp till arbetsgivarna och oss som fackförbund att ta vara på kraften i uppropet och se till att den här oacceptabla kvinnosynen förändras, säger Jenny Kallerman, jurist och andra vice ordförande i Jusek.

Akademikerförbundet Jusek har närmare 88 000 medlemmar, varav cirka 30 000 är jurister. Under onsdagen skickades en uppmaning ut till samtliga medlemmar att den som vill engagera sig i förbundets arbete mot sexuella trakasserier kan kontakta förbundet. Avsikten med inbjudan är att erbjuda en plattform för medlemmar som vill fortsätta arbetet efter #medvilkenrätt.

Ungefär 70 procent av Juseks medlemmar är kvinnor. Förbundet har länge arbetat med frågan om möjligheten till en karriär på lika villkor för kvinnor och män. Under 2016 släpptes rapporten ”Karriär på lika villkor i advokatbranschen”. Som ett svar på #metoo-uppropet tar Jusek fram en utbildning i att förebygga och hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Förbundet har också tagit fram en checklista för medlemmar som utsätts.

– Hela idén med det fackliga arbetet är att samla många för att kunna påverka villkoren i arbetslivet. Våra medlemmar måste känna att de kan vända sig till oss för att få stöd och råd om de utsätts men också att vi kan vara en plattform för att arbeta förebyggande, säger Jenny Kallerman.

Medlemmar som vill engagera sig i Juseks arbete mot sexuella trakasserier kan anmäla sitt intresse via länken nedan.

Anmäl dig här

Juseks checklista för dig som utsätts för sexuella trakasserier

För mer information, kontakta:
Jenny Kallerman, andra vice ordförande, Jusek
070-607 54 88

Hanna Birath, pressansvarig på Jusek            
070- 665 29 55
hanna.birath@jusek.se
Senast ändrad: 2017-11-16