Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Akademikerkvinnor mest stressade

Arbetsglädjen minskar bland Sveriges akademiker. Det visar en ny rapport från akademikerförbundet Jusek. Särskilt tydligt är det bland akademikerkvinnor som är mer stressade än akademikermän. Var fjärde akademikerkvinna har svårt att sova på grund av arbetet.

– När arbetsglädjen, i termer av välbefinnande i arbetet, minskar påverkar det individen och verksamheten negativt. Akademikergruppen växer och blir allt viktigare för Sveriges konkurrenskraft. Därför måste högre utbildning löna sig mer ekonomiskt och arbetsmiljön förbättras, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.

Juseks nya rapport är den första större undersökningen som fokuserar på akademiker och identifierar vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra arbetsmiljön. Undersökningen visar att arbetsmiljön för akademikerna har försämrats sedan början av 1990-talet. Utvecklingen är sämre för kvinnor än för män. Var fjärde kvinna har svårt att sova på grund av tankar på jobbet. Fler än tre av tio anser att arbetet kräver så mycket energi att livet påverkas negativt.

Kvinnor är generellt mer positiva än män till alla delar av livet, till exempel familj, hälsa, socialt liv och ekonomi. Den enda delen av livet som det inte gäller är arbetet.

– Kvinnor är mer stressade än män på jobbet, oavsett ålder och oavsett om de har barn eller inte. Stressen bland kvinnor handlar alltså inte bara om att kvinnor tar större ansvar för hem och familj, utan även om villkoren och förutsättningarna i arbetet, säger Daniel Lind.

För att förbättra arbetsmiljön för Sveriges akademiker har Jusek fyra konkreta förslag:

 • Den nya arbetsmiljömyndigheten bör få i uppdrag att fokusera på välbefinnande i arbetet.
 • Välbefinnande bör vara ett bärande tema i regeringens initiativ Samling för friska arbetsplatser.
 • Regeringen bör införa nya mål i utvärderingen av arbetsmiljöpolitiken.
 • Regeringen bör utreda möjligheten att ställa krav på arbetsgivare att genomföra arbetsmiljöundersökningar med fokus på välbefinnande i arbetet.

I rapporten identifieras vilka faktorer som har störst betydelse för att förbättra välbefinnandet i arbetet för Sveriges akademiker. De viktigaste är:

 1. Kompetensen tas tillvara
 2. Utlopp för kreativiteten
 3. Rimliga nivåer av negativ stress
 4. Arbetet kräver inte så mycket att övriga livet påverkas negativt
 5. Högt i tak att ifrågasätta hur verksamheten drivs och leds
 6. Stort inflytande över arbetsuppgifterna
 7. Bra relationer med kollegor

Om rapporten

Rapporten ”Hur förbättrar vi arbetsmiljön för Sveriges akademiker?” har skrivits av Juseks samhällspolitiska chef Daniel Lind. Rapporten bygger på en enkät som besvarats av 1 202 sysselsatta akademiker.

Här är rapporten i sin helhet

För mer information, kontakta:

Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek
070-665 29 90
daniel.lind@jusek.se

Hanna Birath, pressansvarig på Jusek
070- 665 29 55
hanna.birath@jusek.se
Senast ändrad: 2017-10-27