Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Myndighetsanställda är arbetsskyldiga i hela landet, om inget annat anges i anställningskontraktet. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom i dag. Domen innebär att anställda som inte vill följa med i en myndighetsflytt måste säga upp sig.

– Det här är ett oroande besked för våra medlemmar som arbetar på myndigheter. Den som inte vill följa med när arbetsplatsen flyttar till en annan del av landet måste få rimliga villkor och stöd i väntan på nytt jobb. Nu riskerar den som säger upp sig att stå utan a-kassa, säger Per-Olof Persson, förbundsjurist på Jusek.

I dagens dom slår Arbetsdomstolen fast att arbetsskyldigheten för Fastighetsmäklarinspektionens anställda inte är begränsad till den ort där anställningen påbörjades. I stället är myndighetsanställda arbetsskyldiga i hela landet och förväntas följa med när myndigheten omlokaliseras och flyttar till Karlstad 1 december.

Domen väntas bli vägledande för synen på myndighetsanställdas geografiska arbetsskyldighet framöver.

Akademikerförbundet Jusek stämde staten i Arbetsdomstolen för att få prövat om anställda som inte vill följa med måste säga upp sig själva eller ska sägas upp av arbetsgivaren. Den som säger upp sig själv har inte samma självklara rätt till a-kassa som den som blir uppsagd och har inte full tillgång till åtgärder enligt det statliga Omställningsavtalet.

– Ett antal myndigheter har redan fått besked om flytt och regeringen har varit tydlig med att fler väntar. Nu måste vi arbeta för att våra medlemmar erbjuds bra övergångslösningar i form av ersättning för resor, dubbelt boende och möjligheten att arbeta under restid. Annars är risken stor att många skaffar sig nya arbeten innan myndigheten flyttar och då går myndighetens organisatoriska minne förlorat, säger Per-Olof Persson på Jusek.

Jusek har företrätt fyra medlemmar på Fastighetsmäklarinspektionen.

För mer information, kontakta:
Per-Olof Persson, förbundsjurist på Jusek
070-665 29 83
per-olof.persson@jusek.se

Hanna Birath, pressansvarig på Jusek
070- 665 29 55
hanna.birath@jusek.se

Jusek är akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare. Vi driver frågor som påverkar våra 88 000 medlemmars utbildning, karriär, trygghet och villkor. Läs mer på jusek.se.
Senast ändrad: 2017-11-15