Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Viljan att hjälpa tiggare ökar med kunskap

Vår vilja att hjälpa tiggare ökar om vi får veta vad pengarna ska användas till. Det visar Michel Elmoznino Laufer och Ezgi Saginer från Handelshögskolan i Stockholm i deras uppsats “How does asymmetric information affect donations to beggars?” De belönas med Juseks pris för bästa uppsats i ekonomi 2012. Priset delas ut i sambete med Swedbank.

 -Tiggeri är kontroversiellt och omdebatterat ämne i Sverige, inte minst för att det finns en osäkerhet kring vad pengarna går till. Uppsatsen visar att vår vilja att hjälpa tiggare ökar om vi får kunskap om hur pengarna används, säger Micael Dahlén, från juryn för ekonompriset.

 - Författarna visar att situationen för hemlösa kan bli bättre om organisationer som står för en trovärdig information får större inflytande, säger han.

Juryns motivering:

”Den här uppsatsen är både modern och viktig. Vi lever idag i en värld där vi har möjlighet att lära oss om och hjälpa andra i helt annan utsträckning än tidigare. Författarna sätter ljuset på en central fråga i samhällsdebatten – ökar vår beredskap att bidra till det ”allmänna”, till välgörande ändamål, till bistånd, om vi har mer information om vad pengarna skall användas till och om vi tror på att de gör nytta?  Genom ett innovativt experiment har författarna öppnat upp för ytterligare studier av hur olika former av information kan påverka vår benägenhet att vara altruistiska, och hur ekonomiska verktyg kan sammanföras med mänsklighet. ”

 

Kontakt:

Michel Elmoznino Laufer
0736-74 62 71

Ezgi Saginer
0707-92 16 66

Micael Dahlén
Representant, ekonomjuryn
08-736 95 66

Camilla Björkman
Projektledare på Jusek
070-665 29 05