Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Svårt att kombinera föräldraskap med karriär på advokatbyrå

Var fjärde kvinna skulle inte arbeta kvar om det skulle bli aktuellt för henne att skaffa barn eller fler barn. Det framgår av svaren på en enkätundersökning Jusek gjort bland medlemmar anställda på advokatbyråer. Många kvinnor känner sig missgynnade i fråga om lön och möjligheten att bli delägare.

Jusek har frågat medlemmar anställda på advokatbyråer om möjligheten att kombinera familj med en karriär inom yrket. Av de som svarat på enkäten säger drygt var fjärde kvinna att hon funderar på att byta arbete om hon skulle skaffa barn.

– Eftersom kvinnor tar ut den större delen av föräldraledigheten har de svårare att nå de högsta positionerna. Vi möter också män som försöker vara jämställda och som drabbas på samma sätt, säger Mia Wiss, advokat och ledamot i Juseks förbundsstyrelse.

– Att kvinnor och män kan göra karriär på lika villkor är viktigt för den enskilde individen men också för kvaliteten inom rättsväsendet. Advokatbyråerna förlorar talanger på grund av attityder kring föräldraskap och krav på ständig tillgänglighet, säger hon.

En liknande undersökning gjordes 2006. Då, liksom nu visar resultaten att kvinnor har svårt att göra karriär. Undersökningen visar bland annat att av kvinnor med barn under 15 år uppger:

  • 46 procent att det blivit missgynnade när det gäller lön
  • 37 procent upplever sig missgynnade i fråga om arbetsuppgifter.
  • 38 procent av kvinnorna säger att de missgynnats vad gäller möjligheten att bli delägare.

Läs hela undersökningen

Kontakt:

Mia Wiss, Widman Wiss Advokatbyrå, Juseks förbundsstyrelse 0709- 68 62 64

Pressansvarig Jusek 070-665 29 55
Senast ändrad: 2016-02-11