Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Så ökar vi lyckan på Sveriges arbetsplatser

I dag presenteras Juseks Lyckometer – en unik undersökning om välbefinnandet i svenskt arbetsliv. Ett större fokus på välbefinnande i arbetet skulle bidra till effektivare verksamheter, minska sjukskrivningarna och förlänga arbetslivet.

I dag lanserar Jusek en kartläggning av välbefinnandet i arbetet, riktad till 2000 tjänstemän och akademiker. I den framgår att två av tre är nöjda med sitt arbete. En av fyra är neutrala och en av tio är direkt missnöjda. Skillnaderna i välbefinnande mellan yrken och branscher är stora.

– Svenskt arbetsmiljöarbete är väl utvecklat, men fokus ligger på att förebygga risker och ohälsa. Ett modernt arbetsmiljöarbete bör även inkludera det som skapar välbefinnande, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.

Forskning visar att det finns tydliga individuella och verksamhetsrelaterade vinster med att öka medarbetarnas nöjdhet med arbetet. Trots det har få initiativ tagits i Sverige. Jusek vill därför att välbefinnande ska ingå i regeringens nya arbetsmiljöstrategi, där de psykosociala aspekten av arbetsmiljön lyfts fram. Jusek vill även att det nationella kunskapscentrumet för arbetsmiljö som regeringen planerar får i uppdrag att fokusera på välbefinnandet i arbetet.

– Medarbetare som är nöjda med arbetet är mer nyfikna, mer kreativa, mer innovativa, mer samarbetsorienterade och skapar en högre kundnytta än andra. Våra medlemmar är engagerade och mår de bra på och av jobbet gynnar det verksamheten, säger Sofia Larsen, ordförande för Jusek.

De viktigaste faktorerna för att förbättra välbefinnandet i arbetet är:

- Balans mellan arbete och fritid
- Arbetsuppgifter som är utmanande och utvecklande och där kreativiteten får utlopp
- Chefer som ger löpande stöd och konstruktiv feedback
- Verksamheter som drivs effektivt och där medarbetarna behandlas rättvist
- Bra kollegor, yrkesmässigt och socialt

 Läs undersökningen
Senast ändrad: 2016-04-27