Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Nytt avtal ger studenter en fot in på arbetsmarknaden

Ett nytt kollektivavtal för studenter, tecknas idag mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och fackförbunden Unionen, Vision, Ledarna, Jusek, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Civilekonomerna samt Akademikerförbundet SSR.

– Studentmedarbetaravtalet ger ökade förutsättningar att ta tillvara kompetens hos universitets- och högskolestuderande samtidigt som det underlättar övergången mellan studier och yrkesliv och tillför fastighetsbranschen aktuell kunskap, säger Mattias Niinisaari, ombudsman på Jusek och den som förhandlat för akademikerförbundens räkning.

– Det är dags att använda välutbildade unga människor på ett smartare sätt. Om några år är det ont om välutbildad arbetskraft och då blir vinnarna de företag som byggt relationer med högskolestudenter redan nu.

Max 15 timmar/vecka
Studentmedarbetaravtalet vänder sig till arbetsgivare i fastighetsbranschen och studerande på högskolor och universitet. Systemet med studentmedarbetare innebär att studenter kan anställas redan under sin studietid och arbeta med relevanta arbetsuppgifter max 15 timmar per vecka som på ett flexibelt sätt kan fördelas under anställningsperioden. Studenternas löner ska vara avtalsmässiga och sättas individuellt.

Genom att anställa en studentmedarbetare tar arbetsgivare i fastighetsbranschen ansvar för den framtida kompetensförsörjningen, samtidigt som de ger en student möjlighet till relevant arbetslivserfarenhet.

Stöd för avtalet
Studentmedarbetaravtalet stöds av regeringen som har beviljat 500 000 kronor i ekonomiskt stöd för att öka kunskapen om studentmedarbetaravtal bland studenter och arbetsgivare.