Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Många studenter jobbar gratis

Många studenter och nyexaminerade jobbar gratis för att få kontakt med arbetslivet. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning. ”Helt orimligt! Universiteten och högskolorna har ett viktigt uppdrag att hjälpa studenter att få arbetslivskontakter. Det ska inte ske genom gratisarbete”, säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Jusek har frågat nyexaminerade inom juridik, ekonomi, systemvetenskap, personalvetenskap, kommunikation och samhällsvetenskap om de någon gång har arbetat gratis. Hela 44 procent uppgav att de jobbat helt eller delvis oavlönat för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Vanligast är att man jobbar gratis under studietiden, men sex procent utförde gratis arbete efter avslutade studier.

–Tyvärr tycker studenterna att högskolor och universitet är dåliga på att erbjuda kontakter med arbetsmarknaden. Få har till exempel praktik, och det har lett till den här olyckliga situationen, säger Sofia Larsen.

Undersökningen visar att 64 av procent de nyexaminerade inte är nöjda med hur högskolorna arbetar med arbetslivskontakter. Det är även 64 procent som uppger att de inte har haft praktik inom ramen för sin utbildning. Av de som har haft praktik uppger hela 63 procent att den var viktig för att de skulle få sitt första arbete.

Jusek vill se att:

 • Högskolor erbjuder studenterna stöd i kontakten med arbetslivet genom till exempel praktik och arbetsmarknadsdagar
 • Det inrättas karriärcenter så att studenterna får individanpassat stöd vid jobbsökande
 • Arbetsförmedlingens uppdrag ses över så att även nyexaminerade akademiker får hjälp
 • Nyexaminerade studenter som söker men ännu inte har ett arbete bör i övergången mellan studier och arbete ha möjlighet till ekonomiskt stöd
 • Att universitet och högskolor får ett utökat uppdrag att arbeta med det omgivande samhället

 • Läs undersökningen

  Läs hela artikeln på dn.se

   
  Senast ändrad: 2015-12-04