Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Fortfarande för lite undervisningstid

Hela 20 procent av studenterna på samhällsvetenskapliga utbildningar har så lite som fyra timmar undervisning per vecka.Trots de kvalitetssatsningar som genomförts inom den högre utbildningen under senare år är det idag lika lite undervisningstid som för fem år sedan, visar Juseks nya undersökning.

Jusek har frågat ett urval av studentmedlemmar hur många timmar undervisning de har en vanlig vecka. Resultatet visar att antalet timmar inte ökat jämfört med 2009 års undersökning. Studenterna på samhällsvetenskapliga utbildningar har så lite som åtta lärarledda timmar per vecka. Hela 20 procent har endast fyra timmar eller färre.

– All studenter borde erbjudas minst tio timmars undervisning i veckan. För att uppnå det behöver politikerna satsa minst en miljard kronor ytterligare om året på samhällsvetenskap och humaniora, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek.

Tillsammans med den egna studietiden lägger en majoritet av studenterna ner 30 timmar eller mindre på sina studier en vanlig vecka.

– Det blir en negativ spiral. Om studenterna upplever att kraven och förväntningar-na är låga studerar de mindre. Risken är att kraven då sänks ytterligare för att stu-denterna ska klara av studierna, säger Magnus Hedberg.

– Med mer undervisning skulle nyttan med utbildningen öka och fler studenter skulle fullfölja utbildningen. Vi tappar för många studenter på vägen, säger han.


Läs undersökningen

Kontakt

Magnus Hedberg
Vd Jusek
070-665 29 13

Kristina Mäler
Pressansvarig
070-665 29 55