Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Flexibelt arbetsliv uppskattas men kan leda till stress

Att själv kunna bestämma när och var man arbetar uppskattas av en majoritet av akademikerna. Men att ständigt vara tillgänglig stressar framför allt yngre kvinnor, visar en ny undersökning som Jusek genomfört.

I en undersökning från TNS Sifo som Jusek har genomfört är resultaten tydliga. En majoritet akademiker arbetar flexibelt och är positiva till den möjligheten.

– Att själv kunna styra sitt arbete och privatliv, exempelvis tiden för hämtning och lämning på förskola, underlättar vardagen. Tiden då arbetet baserades på övervakning och kontroll är förbi. Få vill ha stämpelklockan tillbaka, säger Magnus Hedberg, Juseks vd.

Undersökningen visar dock att 47 procent av akademikerna tycker att den ständiga till-gängligheten leder till ökad stress. Och det är det är framför allt kvinnor under 40 år som stressas av kraven på ständig tillgänglighet.

– Som i alla större samhällsförändringar innebär det flexibla arbetslivet också nya utmaningar. Det behövs överenskommelser på många fler arbetsplatser och mellan medarbetare och närmaste chef om hur man arbetar med tillgänglighet efter kontorstid., säger Magnus Hedberg, Juseks vd.

– Att kvinnor stressas mer än män av den ständiga tillgängligheten beror i hög grad på att de ofta tar ett större ansvar för hemarbetet. Vi vill därför öka jämställdheten genom att reservera fler dagar i föräldraförsäkringen än den ytterligare månad som regeringen har föreslagit och samtidigt göra försäkringen mer flexibel så att föräldrapenningdagar kan överlåtas till närstående och tas ut efter att barnet fyllt 12 år.

Läs artikeln på svd.se
Läs rapporten

Kontakt:
Magnus Hedberg
Vd Jusek
070-665 29 13

Harald Lindkvist
Pressansvarig
070-665 29 45