Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Jusek 80 år

Vi vet - sen 1937

Våren 1937 drog en liten grupp statsvetare igång den Statsvetenskapliga intresseföreningen vid Stockholms Högskola, helt ovetandes om att de då sått fröet till det som idag är akademikerförbundet Jusek. Ett förbund med högt anseende och samhällspolitiskt inflytande. Jusek företräder nu akademiker inom olika yrkesgrupper över hela arbetsmarknaden och har siktet inställt på 100 000 medlemmar till år 2020.

En hel del har hänt längs vägen men trots alla förändringar genom Juseks långa historia har engagemanget och kunskapen om akademiker på en arbetsmarknad i konstant förändring varit en ständig följeslagare.

Vad vet du om Jusek?

Några röster om Jusek 

Sofia Larsen är förbundsordförande i Jusek sedan 2011. 

Gunnar Wetterberg är före detta samhällspolitisk chef på Saco, historiker och medverkar nu bland annat i "Fråga Lund" på SVT.

Ingrid Söderberg, studentmedlem på Jusek.

Per "Pelle" Henriksson, tidigare medarbetare och författare till boken om Juseks 80-åriga historia pratar om Juseks bidrag till samhällsutvecklingen.

Se fler filmer om Jusek här »

Läs boken om Juseks historia

I samband med 80-årsfirandet har Per "Pelle" Henriksson, före detta medarbetare på Juseks kansli tillika historiker och kunnig på det fackliga området, författat en skrift om Juseks verksamhet åren 1937 till 2017. Boken kommer att finnas tillgänglig inom kort till en kostnad av 150kr.

Det går också att ladda ner boken som PDF här »

Utdrag ur förordet av Sofia Larsen, Juseks ordförande: 

"De åttio åren har varit en framgångssaga. Förutsättningarna för att hävda våra akademikergruppers ställning på arbetsmarknaden har ständigt förändrats. Gamla tiders hårda motsättningar med tyngdpunkten på centrala förhandlingar har ersatts med dagens verksamhet där Jusek är mer av partner som stärker den enskilde medlemmens ställning och konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Jusek av idag är en modern och förändringsbenägen facklig organisation som vill tänka i nya banor."

- Sofia Larsen, ordförande. 

#JUSEK80

Kolla gärna in hashtaggen #JUSEK80 i sociala medier där vi framöver kommer lägga upp material kring Juseks historia och 80-årsfirandet.