Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Nytt jobb höjer lönen

Ungefär var sjunde Jusekmedlem har bytt jobb under det senaste året. En ny beräkning baseradpå Juseks lönestatistik visaratt det i snitt ger 1 300 kronor mer i månadslön jämför med att stanna kvar hos samma arbetsgivare.

– Att byta jobb är ett effektivt sätt att höja sin lön, och Juseks lönestatistik är ett viktigt stöd för att kunna lägga ett vasst löneanspråk, säger Kristian Hernqvist som är ombudsman på Jusek. Många av Juseks medlemmar är pigga på att byta arbetsgivare.

Att byta jobb gör skillnad i plånboken för många medlemmar. I snitt ökar lönen med
1 300 kronor per månad med hänsyn tagen till andra lönepåverkande faktorer. Siffran är alltså renodlad från andra effekter, som till exempel löneskillnader mellan befattningar, branscher och sektorer. Resultaten pekar även här på skillnader mellan de olika grupperna. Personalvetare ökar sin lön med 2 200 kronor, medan samhällsvetare inte tycks gynnas alls av att byta jobb om de inte byter till en bransch, sektor, befattning eller arbetsgivare med högre löneläge.

– Arbetsgivarbyte slår den vanliga löneutvecklingen, de här 1 300 kronorna i månaden är alltså ovanpå ordinarie löneutveckling. Det lönar sig att byta jobb helt enkelt, konstaterar Kristian Hernqvist.

Förutom lönestatistik erbjuder Jusek flera olika tjänster till medlemmar som söker jobb. Man kan bland annat få hjälp med att utveckla sin Linkedin-profil, få sitt CV och sin ansökan granskad eller rådgivning när det gäller karriärval.

– Många byter jobb efter sommaren och genom att förbereda sig i god tid ökar chansen att få drömjobbet, säger Ulrika Husmark som är karriärplanerare på Jusek.

Studien bygger på lönestatistik från 27 000 jurister, ekonomer, kommunikatörer, personalvetare, samhällsvetare och systemvetare som är medlemmar i Jusek.

Läs mer om Juseks karriärtjänster
Senast ändrad: 2017-08-21