Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Jusek välkomnar #medvilkenrätt

Idag publiceras ett upprop där en stor grupp kvinnor från olika delar av juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp. Jusek välkomnar uppropet och arbetar aktivt med frågan om ett arbetsliv fritt från alla typer av kränkningar

– Jusek tar frågan om sexuella trakasserier på stort allvar. #medvilkenrätt visar på ett skrämmande och tydligt sätt att det här tyvärr är ett stort problem även bland juristerna. För Jusek är det självklart att alla ska kunna göra karriär på lika villkor, oavsett kön. Det förutsätter naturligtvis ett arbetsliv fritt från sexuella trakasserier och andra kränkningar, säger Sofia Larsen, Juseks förbundsordförande.

Jusek utbildar medlemmar och förtroendevalda i frågor om arbetsmiljö och diskriminering. Där tas också frågor om sexuella trakasserier och kränkningar upp. Sedan #metoo-upproret startade har Jusek inlett arbetet med att ta fram en utbildning om hur man kan förebygga och hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Utifrån den kunskap om kränkningar och trakasserier som finns inom förbundet har vi också tagit fram en checklista som stöd för den som utsätts för sexuella trakasserier. 

– Sexuella trakasserier är i grunden en arbetsmiljöfråga. Vi har alla rätt till ett arbetsliv fritt från kränkningar och trakasserier. Arbetsgivarna har ett stort ansvar för att förebygga kränkningar på arbetsplatsen. Som fackförbund har vi en viktig roll att stötta medlemmar som utsätts för kränkande behandlingar. Vi har också en viktig uppgift att agera blåslampa gentemot arbetsgivaren så att frågan inte glöms bort, säger Sofia Larsen.

Läs mer Juseks "checklista" sexuella trakasserier

Vill du fortsätta bidra till arbetet mot sexuella trakasserier med Jusek? Anmäl dig.
Senast ändrad: 2017-11-14