Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

A-kassa

Via Akademikernas A-kassa (AEA) kan du som medlem i Jusek försäkra dig mot inkomstbortfall vid arbetslöshet genom A-kassa. Medlemskapet i A-kassa är frivilligt och görs på separat blankett.

Du kan endast använda blanketten om du samtidigt ansöker om medlemskap i Jusek eller sedan tidigare är Jusekmedlem. OBS! För att få ersättning från Juseks inkomstförsäkring krävs medlemskap i AEA. Avgiften till A-kassa är för närvarande 100 kronor per månad.

Ansök om medlemskap i Akademikernas A-kassa

Ansökan via webben
Ansökan på blankett 
(ifyllningsbar pdf)
Fullmakt för byte av A-kassa
Mer information om A-kassa, villkor och ersättningsbelopp hittar du på på www.aea.se

Vanliga frågor om A-kassa

Vad krävs för att få ersättning från a-kassan?
Hur går man ur Akademikernas a-kassa men kvarstår som medlem i Jusek?

Du måste skriftligen begära utträde. Skriv, faxa eller skicka e-post till Jusek och ange medlems- eller personnummer och att utträdet gäller AEA. Skriv under med ort och datum.

Måste man vara med Akademikernas a-kassa?

Nej, man kan välja att stå utanför AEA. Det är dock endast Akademikerna a-kasseanslutna medlemmar som omfattas av inkomstförsäkringen. Om du inte är ansluten till  någon a-kassa får du enbart det s k grundbeloppet vid eventuell arbetslöshet.

Hur gör man om man redan är medlem i Akademikernas a-kassa?

Om du redan är medlem i Akademikernas a-kassa anger du det på din medlemsansökan till Jusek.

Hur byter man A-kassa till Akademikernas a-kassa?

Skicka ansökan till Akademikernas a-kassa samtidigt som du ansöker om medlemskap i Jusek. Begär dessutom utträde ur din nuvarande A-kassa. På ansökan kryssar du för "Byte av A-kassa". Akademikernas a-kassa bevakar elektroniskt övergångsdatumet.

Hur blir man medlem i Akademikernas A-kassa?

Du ansöker om medlemskap genom att fylla i ansökningsformuläret. Du får inträde i Akademikernas a-kassa från den första dagen i den månad ansökan inkommer

Vilka är villkoren för att bli medlem i Akademikernas a-kassa?

För medlemskap krävs att du arbetar eller har arbetat tidigare. Det ska styrkas med t ex en lönespecifikation. Ett anställningsavtal styrker inte att du har arbetat.