Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

A-kassa

Via Akademikernas a-kassa kan du som medlem i Jusek försäkra dig mot inkomstbortfall vid arbets-löshet genom a-kassa. Medlemskapet i a-kassa är frivilligt och görs på separat blankett eller via aea.se

Du kan endast använda blanketten om du samtidigt ansöker om medlemskap i Jusek eller sedan tidigare är Jusekmedlem. OBS! För att få ersättning från Juseks inkomstförsäkring krävs medlemskap i Akademikernas a-kassa.
Avgiften till a-kassa är för närvarande 110 kronor per månad.

Ansök om medlemskap i Akademikernas a-kassa

Ansökan via webben
Medlemsansökan byte
Mer information om a-kassa, villkor och ersättningsbelopp hittar du på på www.aea.se

A-kassan är till för dig som jobbar. Skulle du bli arbetslös kan du få ersättning. Du ska kunna starta ett företag och om det inte fungerar kunna få ersättning. Blir du av med jobbet ska du inte behöva gå från hus och hem. A-kassan betyder trygghet för både individ och samhälle.

Vanliga frågor om a-kassa

Vad krävs för att få ersättning från a-kassan?

För att få ersättning ska du vara:

  • Arbetslös, arbetssökande 
  • Befinna dig i Sverige
  • Vara registrerad på arbetsförmedlingen och ha arbetat

Har du varit medlem i 12 månader eller mer kan du få inkomstrelaterad ersättning. Har du varit medlem kortare tid kan du få ett lägre belopp grundad på din arbetstid.

Läs mer på Akademikernas akassas webbplats

Hur går man ur Akademikernas a-kassa men kvarstår som medlem i Jusek?

Du måste skriftligen begära utträde. Skriv, faxa eller skicka e-post till Jusek och ange medlems- eller personnummer och att utträdet gäller Akademikernas a-kassa. Skriv under med ort och datum.

Måste man vara med Akademikernas a-kassa?

Nej, man kan välja att stå utanför AEA. Det är dock endast medlemmar anslutna till Akademikernas a-kassa som omfattas av inkomstförsäkringen. Om du inte är ansluten till  någon a-kassa får du enbart det s k grundbeloppet vid eventuell arbetslöshet.

Hur gör man om man redan är medlem i Akademikernas a-kassa?

Om du redan är medlem i Akademikernas a-kassa anger du det på din medlemsansökan till Jusek.

Hur byter man A-kassa till Akademikernas a-kassa?

Skicka ansökan till Akademikernas a-kassa samtidigt som du ansöker om medlemskap i Jusek. Begär dessutom utträde ur din nuvarande A-kassa. På ansökan kryssar du för "Byte av A-kassa". Akademikernas a-kassa bevakar elektroniskt övergångsdatumet.

Hur blir man medlem i Akademikernas A-kassa?

Du ansöker om medlemskap genom att fylla i ansökningsformuläret. Du får inträde i Akademikernas a-kassa från den första dagen i den månad ansökan inkommer

Vilka är villkoren för att bli medlem i Akademikernas a-kassa?

För medlemskap krävs att du arbetar eller har arbetat tidigare. Det ska styrkas med t ex en lönespecifikation. Ett anställningsavtal styrker inte att du har arbetat.