Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Chef eller egenföretagare

Många vill göra karriär. För en del handlar karriär uteslutande om att jobba stenhårt och klättra på stegen mot en ledande position. För andra handlar karriär om att utvecklas och få bättre livskvalitet. Vad är din plan?

Vad vill du med din karriär?

Karriär kan också handla om att ha nya arbetsuppgifter, att ta ett ökat ansvar, att specialisera sig eller att bredda sin kompetens, att byta arbetsgivare, att starta eget eller att byta bransch. För många blir det också allt viktigare att det finns tid och energi över för fritiden och inte bara för jobbet. Oavsett vad du vill med din karriär så rekommenderar vi dig att tänka igenom vad du vill, så att du är medveten om varför du gör dina val.

Juseks modell för karriärplanering

Med Juseks modell kan du på egen hand göra en självinventering, sätta upp mål och bestämma dig för en individuell karriärplan. Självinventeringen hjälper dig att tydliggöra om du vill förändra din situation och vilken typ av förändring du vill genomföra.

Bra underlag inför samtal med din chef
Karriärplanen är också en bra grund inför utvecklingssamtalet och lönesamtalet med din chef. Om du har en bild av vad du vill göra och vilka kompetenser du vill utveckla blir det lättare för dig och din chef att gemensamt hitta lösningar för att tillfredsställa dina önskemål i linje med verksamhetens behov. Samma gäller bilden av dina styrkor, om du vet vad du är bra på är det lättare att motivera en bra löneökning.
Påbörja din karriärplan

Kompetensutveckling

Ett sätt att utvecklas i sitt arbetsliv är kompetensutveckling i någon form. Det finns många olika varianter av kompetensutveckling tillgänliga, så som utbildning i ett specifkt system eller i en specifik metod, en kurs i personlig utveckling eller inspirerande seminarium.

Fundera vad du är intresserad av och behöver för att utveckla och försök att matcha detta med din arbetsgivares verksamhet. Då når du som bäst framgång med din egen kompetensutveckling.

Långsiktighet och att komma ihåg sig själv
Glöm inte bort dig själv och dina intressen och sikta mot att tänka långsiktigt så att du inte avstannar i din kompetens. Utvärdera minst en gång per år, gärna i anslutning till ditt utvecklingssamtal, vad du lärt dig, om du fortfarande utvecklas och vad du vill lära mer om framöver.

Om du vill börja söka dig vidare
Om du väljer att söka dig till en ny arbetsgivare är karriärplanen ditt stöd i att hitta ett nytt arbete som uppfyller dina önskemål i så stor utsträckning som möjligt. Den ger dig en metod för att tydliggöra din kompetens och dina ambitioner inför nya arbetsgivare, vilket ökar dina möjligheter att få det jobb du vill ha.

Odla dina nätverk

Att ha ett väl utvecklat nätverk är en enorm styrka och trygghet under hela din karriär. Undersökningar visar att bara en fjärdedel av alla lediga jobb som finns annonseras ut och att resten, alltså 75 procent, tillsätts genom kontakter eller spontanansökningar.

Förutom att dina vänner redan ingår i ditt nätverk är det viktigt att ständigt utvidga nätverket allt eftersom. Fråga också dig själv hur du vill att ditt nätverk ska se ut? Vad är det du behöver? Fler personer inom ditt yrke? En mentor? En rekryterare? Sociala medier underlättar. Ett utmärkt sätt att utvidga nätverket kan vara att bli medlem i olika intressegrupper på till exempel LinkedIn.
Läs mer om Juseks mentorskapsprogram
Läs mer om Juseks karriärluncher

När det är på tiden att byta

När det är dags att gå vidare kan bara du veta. Det finns ingen regel som säger att du bör byta jobb efter ett visst antal år. Men när jobbet börjar kännas enformigt, tiden segar sig fram och du börjar bli kritisk till det mesta – då är det förmodligen dags att gå vidare.
Att skriva en vinnande ansökan
Bli egen företagare
Sikta på en chefsroll

Råd och tjänster för chefer och egenföretagare

Läs mer om Juseks stöd till chefer
Läs mer om Juseks stöd till egenföretagare