Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Hej systemvetare

Akademikerförbundet Jusek har stenkoll på just din arbetsmarknad. Bli medlem så får du tillgång till all vår kunskap. Om lön, karriär och hur du får mer trygghet i yrkeslivet.
12 000 systemvetare är med i Jusek – det gör oss till Sveriges största fackförbund för systemvetare. Vad väntar du på?

Dina fördelar som medlem

Sveriges bästa lönestatistik

Hur mycket tjänar en systemvetare? Vi vet. Med Sveriges bästa lönestatistik för systemvetare ger vi dig verktyget att påverka din löneutveckling. Du kan till exempel jämföra din lön med andra systemvetare i Sverige.

Som medlem får du också personlig rådgivning av våra experter inför ditt lönesamtal.

Så här ser löneläget ut:

Systemvetare tjänar i genomsnitt 47 846 kr/månad (medianlön: 45 992 kr). Medellönen är 42 635 kr inom statlig sektor, 40 264 kr inom kommunal sektor och 47 138 kr inom privat sektor (källa: Juseks löneenkät 2017).

Inkomstförsäkring

En viktig trygghet är den inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap. Försäkringen ger dig 80 procent av lönen upp till 80 000 kr/månad, jämfört med de 25 000 kr som är taket i den ordinarie a-kassan.
Om du är medlem i ett annat fackförbund voch byter till Jusek, får du tillgodoräkna dig  din tid i nuvarande a-kassa och inkomstförsäkring.

Karriärtjänster

Vill du ta nästa steg i karriären? Då finns Juseks karriärstöd där vi granskar ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil (värde 897 kr) samt erbjuder ett mentorskapsprogram. Du kan också ta del av aktiviteter, event och seminarier som passar ditt yrkesområde samt utnyttja olika erbjudanden som exempelvis rabatt på Datormagazin, CIO Sweden och andra tidningar som är intressanta för dig som systemvetare. Du kan också ta del av Juseks samarbete med IDG, som ger dig 50 procent rabatt på Computer Sweden Premium (IDG:s digitala nyhetstjänst).
Läs mer om medlemsförmåner för dig som jobbar

Är du chef eller egenföretagare får du dessutom extra medlemsförmåner.

Ansökan och intervju

  • Hur beskriver du personliga egenskaper i ditt cv och på LinkedIn?
  • Hur svarar du bäst på frågor om teknologier eller modeller du INTE har erfarenhet av?

Karriären

  • När en kund vill att du ska börja hos dem – hur kan du resonera då?
  • Du har lång erfarenhet och har sökt ett flertal jobb men kommer inte vidare. Vad gör du för fel?
  • Hur ska du tänka om du blivit erbjuden en andel i företaget eller vill byta till en annan inriktning, men kommer att få lägre lön än idag?

Massor av bra event

Vi arrangerar kontinuerligt seminarier och workshops kring karriärplanering, jobbsökande och nätverkande för dig som systemvetare.
Läs mer om kommande event

Professionsföreningen

Under hösten 2016 startades Juseks professionsförening för systemvetare.
Den ska bland annat att arbeta för:

  • Systemvetaryrkets utveckling
  • Stöd till medlemmarna i deras karriär

  • Opinionsbildning

  • Rekrytering

Läs mer om professionsföreningen för systemvetare

Vi jobbar med andra ord för ditt bästa som systemvetare.

Lite mer om dig

Vad pluggar du?

Systemvetarutbildningen omfattar 180 poäng vilket är det samma som tre års heltidsstudier. Efter dessa tre år får du en kandidatexamen. För att nå magisterexamen krävs ytterligare ett års heltidsstudier och vill du nå masterexamen krävs två.
På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen, som omfattar två respektive fyra år.
Hitta utbildningarna på www.studera.nu
Anmäl dig på www.antagning.se

Var jobbar du?

Drygt tre av fyra systemvetare arbetar som systemerare, programmerare eller dataspecialist. Om du inte har ett typiskt systemvetarjobb är det inte otroligt att du arbetar som universitets- och högskolelärare, företagssäljare eller organisationsutvecklare. Vissa systemvetare har övergripande ansvar för IT-frågor i en organisation och arbetar med allt från systemutveckling till säkerhetsfrågor och strategisk utveckling. Andra är specialiserade inom ett visst område. Att du arbetar som IT-konsult är också vanligt.

Elva procent av de förvärvsarbetande systemvetarna arbetar inom statlig sektor, sex procent arbetar inom kommunal sektor och 83 procent inom privat sektor.

Hur ser läget ut på arbetsmarknaden?

Dagens arbetsmarknad för systemvetare är god. Det gäller både systemvetare som nyss har tagit examen och de som har längre erfarenhet av arbetslivet.

Enligt arbetsgivarnas bedömning i Arbetskraftbarometern 2015 är tillgången på nyexaminerade systemvetare balanserad. Tillgången på erfarna systemvetare upplever arbetsgivarna dock som mycket bristande. Därför präglas arbetsmarknaden för erfarna systemvetare av liten konkurrens.

Arbetslösheten bland systemvetare är relativt låg och nyexaminerade får snabbt kvalificerat arbete med tillsvidareanställning. Enligt Juseks arbetsmarknadsundersökning 2015 hade 28 procent av systemvetarna som tog examen år 2013/2014 fått jobb innan studierna
avslutades. Grattis!