Här kan du som är samhällsvetare hitta information om just din yrkesroll. Du får till exempel tips om löneläget i din bransch. Det gör att du kan känna dig trygg när det är dags för lönesamtal. Välkommen!

Samhällsvetare

Vi kan samhällsvetare

Här kan du som är samhällsvetare hitta information om just din yrkesroll.

Samhällsvetare

Vilka är samhällsvetare?

Samhällsvetare finns lite överallt på arbetsmarknaden och har ett brett arbetsfält. Ni jobbar till exempel som utredare, handläggare och statistiker.

Professionsförening

Vår professionsförening för samhällsvetare jobbar för att utveckla ditt yrke. Här hittar du mer information om deras uppdrag och ser vilka som representerar din förening. Välkommen!
För dig som är samhällsvetare

Tre samhällsvetare

"Facket har en viktig roll att spela"

– Som samhällsvetare är Jusek mitt hemmaförbund. Det är självklart för mig att vara fackligt ansluten eftersom jag tycker att facket har en viktig roll att spela i samhället, säger Susanna Hammarlund, samhällsvetare på Regeringskansliet.

"Gemensamt driver vi våra intressen"

– Jag är med i Jusek, då jag tycker det är det bästa fackförbundet för min utbildning och mina intressen. Här är "likasinnade samlade och kan gemensamt driva våra intressen, säger Patrik Sundvall, samhällsvetare på Transportstyrelsen.

"Jag har alltid vurmat för det fackliga arbetet"

– Jag har alltid vurmat för det fackliga arbetet och att gemensamt säkerställa goda villkor på arbetsmarknaden. Eftersom jag ser på mig själv som en bred samhällsvetare är Jusek det naturliga valet, säger Karl-Fredrik Ahlmark, samhällsvetare på Göteborgs universitet.

Vad tjänar en samhällsvetare?

En samhällsvetare tjänar i genomsnitt 43 454 kr/månad (medianlön: 41 000 kr)
(källa Juseks lönestatistik 2017)
Läs mer om löneläget för samhällsvetare