Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Hej samhällsvetare

Akademikerförbundet Jusek har stenkoll på just din arbetsmarknad. Bli medlem så får tillgång till all vår kunskap. Om lön, karriär och hur du får mer trygghet i yrkeslivet. Över 15 000 samhällsvetare är med i Jusek. Vad väntar du på?

Dina fördelar som medlem

Sveriges bästa lönestatistik

Hur mycket tjänar en samhällsvetare? Vi vet. Med Sveriges bästa lönestatistik för samhällsvetare ger vi dig verktyget att påverka din löneutveckling. Du kan till exempel jämföra din lön med andra samhällsvetare i Sverige.

Som medlem får du också personlig rådgivning av våra experter inför ditt lönesamtal.

Så här ser löneläget ut:

Samhällsvetare tjänar i genomsnitt 43 454 kr/månad (medianlön: 41 000 kr). Medellönen är 39 120 kr inom statlig sektor, 39 233 kr inom kommunal sektor och 44 740 kr inom privat sektor (källa: Juseks löneenkät 2017).

Inkomstförsäkring

En viktig trygghet är den inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap. Försäkringen ger dig 80 procent av lönen upp till 80 000 kr/månad, jämfört med de 25 000 kr som är taket i den ordinarie a-kassan.
Om du är medlem i ett annat fackförbund, får du såklart tillgodoräkna din tid i a-kassa och inkomstförsäkring.

Karriärtjänster

Vill du ta nästa steg i karriären? Då finns Juseks karriärstöd där vi granskar ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil (värde 1 047 kr) samt erbjuder ett mentorskapsprogram. Du kan också ta del av aktiviteter, event och seminarier som passar ditt yrkesområde. Och utnyttja olika erbjudanden, exempelvis rabatt på Affärsvärlden, Axess och andra tidningar som är intressanta för dig som samhällsvetare.
Läs mer om medlemsförmåner för dig som jobbar
Är du chef eller egenföretagare får du dessutom extra medlemsförmåner.

Massor av bra event

Vi arrangerar kontinuerligt seminarier och workshops kring karriärplanering, jobbsökande och nätverkande för dig som samhällsvetare.
Läs mer om kommande event

Professionsföreningen

Under hösten 2017 drar Jusek igång en professionsförening. Den ska bland annat att arbeta för:

  • Samhällsvetaryrkets utveckling.
  • Utbildningsfrågor för samhällsvetare kopplade till kvalitet, förnyelse och inriktning.
  • Utbildningarnas gångbarhet på arbetsmarknaden.
  • Att skapa bra seminarieverksamhet, nätverk och andra typer av mötesplatser.

Läs mer om professionsföreningen för Samhällsvetare

Vi jobbar med andra ord för ditt bästa som samhällsvetare.

Lite mer om dig

Vad pluggar du?

En samhällsvetenskaplig grundutbildning omfattar 180 poäng, vilket är det samma som tre års heltidsstudier. De vanligaste huvudämnena är statsvetenskap, sociologi samt medie- och kommunikationsvetenskap. Efter tre år får du en kandidatexamen. För att nå magisterexamen krävs ytterligare ett års heltidsstudier och vill du nå masterexamen krävs två.
På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen, som omfattar två respektive fyra år.
Hitta utbildningarna på www.studera.nu
Anmäl dig på www.antagning.se

Var jobbar du?

Begreppet samhällsvetare är brett och innefattar en rad utbildnings- och yrkesinriktningar. Du kan till exempel arbeta som utredare, handläggare, analytiker eller statistiker.
På den svenska arbetsmarknaden förvärvsarbetar idag närmare 50 000 utbildade samhällsvetare. 25 procent av de förvärvsarbetande samhällsvetarna arbetar inom statlig sektor, 21 procent arbetar inom kommunal sektor och 54 procent inom privat sektor.

Hur ser läget ut på arbetsmarknaden?

För nyexaminerade är konkurrensen stor, så det kan ta tid att etablera sig på arbetsmarknaden. Majoriteten av samhällsvetarna får sitt första jobb på en kommun, inom statlig förvaltning eller i handels-, tjänste- eller serviceföretag. För samhällsvetare med yrkeserfarenhet ser det bättre ut, men också där börjar konkurrensen om jobben att bli större. Desto större anledning att bli medlem i Jusek!