Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Hej personalvetare

Akademikerförbundet Jusek har stenkoll på just din arbetsmarknad. Bli medlem så får tillgång till all vår kunskap. Om lön, karriär och hur du får mer trygghet i yrkeslivet. Vad väntar du på?

Dina fördelar som medlem

Sveriges bästa lönestatistik

Hur mycket tjänar en personalvetare? Vi vet. Med Sveriges bästa lönestatistik för personalvetare ger vi dig verktyget att påverka din löneutveckling. Du kan till exempel jämföra din lön med andra personalvetare i Sverige.

Som medlem får du också personlig rådgivning av våra experter inför ditt lönesamtal.

Så här ser löneläget ut:

Personlvetare tjänar i genomsnitt drygt 44 561 kr/månad (medianlön: 40 300 kr). Medellönen är 37 283 kr inom statlig sektor, 38 257 kr inom kommunal sektor och 43 331 kr inom privat sektor (källa: Juseks löneenkät 2017).

Inkomstförsäkring

En viktig trygghet är den inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap. Försäkringen ger dig 80 procent av lönen upp till 80 000 kr/månad, jämfört med de 25 000 kr som är taket i den ordinarie a-kassan.
Om du är medlem i ett annat fackförbund, får du såklart tillgodoräkna din tid i a-kassa och inkomstförsäkring.

Karriärtjänster

Vill du ta nästa steg i karriären? Då finns Juseks karriärstöd där vi granskar ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil (värde 1 047 kr) samt erbjuder ett mentorskapsprogram. Du kan också ta del av aktiviteter, event och seminarier som passar ditt yrkesområde.
Och utnyttja olika typer av medlemserbjudanden, exempelvis rabatt på Lag & Avtal, Fokus, Axess och andra tidningar som är intressanta för dig som personalvetare.
Läs mer om medlemsförmåner för dig som jobbar
Är du chef eller egenföretagare får du dessutom extra medlemsförmåner.

Massor av bra event

Vi arrangerar kontinuerligt seminarier och workshops kring karriärplanering, jobbsökande och nätverkande för dig som personalvetare.
Läs mer om kommande event

Professionsföreningen

Under hösten 2017 drar Jusek igång en professionsförening. Den ska bland annat att arbeta för:

  • Personalvetaryrkets utveckling.
  • Utbildningsfrågor för personalvetare kopplade till kvalitet, förnyelse och inriktning.
  • Utbildningarnas gångbarhet på arbetsmarknaden.
  • Att skapa bra seminarieverksamhet, nätverk och andra typer av mötesplatser.

Vi jobbar med andra ord för ditt bästa som personalvetare.

Läs mer om professionsföreningen för Personalvetare?

 

Lite mer om dig

Vad pluggar du?

Personalvetarrutbildningen omfattar 180 poäng vilket är det samma som tre års heltidsstudier. Efter dessa tre år får du en kandidatexamen. För att nå magisterexamen krävs ytterligare ett års heltidsstudier och vill du nå masterexamen krävs två.
På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen, som omfattar två respektive fyra år.
Hitta utbildningarna på www.studera.nu
Anmäl dig på www.antagning.se

Var jobbar du?

Inriktningarna för dig som personalvetare är många: rekrytering, arbetsrätt, kompetensutveckling, kompetensinventering, ledarskapsutveckling, organisationsutveckling, karriärvägledning, arbetsmiljöarbete, löne-, pensions- och försäkringsfrågor och förhandlingar.
Du kan vara personalchef, personalutvecklare, personalansvarig, personalsekreterare, rekryterare, HR-chef eller jobbcoach. Chansen är också stor att du hittar din plats på något rekryterings- och bemanningsföretag.
På den svenska arbetsmarknaden förvärvsarbetar idag cirka 35 000 utbildade samhällsvetare.
27 procent arbetar inom statlig sektor, 27 procent inom kommunal sektor och 47 procent inom privat sektor.

Hur ser läget ut på arbetsmarknaden?

Arbetsmarknaden för nyexaminerade personalvetare kan vara tuff och det kan dröja tills du får din första tillsvidareanställning på ett kvalificerat jobb. Det är många som utbildar sig inom personalområdet med följden att många söker de lediga jobben. Jobbmöjligheterna är dock bättre för personalvetare med erfarenhet och bred kompetens. Ge inte upp!