Inloggningen misslyckades, kontrollera användarnamn/lösenord
Gå till innehåll
Jusek

Hej ekonom

Akademikerförbundet Jusek har stenkoll på just din arbetsmarknad. Bli medlem så får tillgång till all vår kunskap. Om lön, karriär och hur du får mer trygghet i yrkeslivet. Över 15 000 ekonomer är med i Jusek. Vad väntar du på?

 

Dina fördelar som medlem i Jusek 

Sveriges bästa lönestatistik

Hur mycket tjänar en ekonom? Vi vet. Med Sveriges bästa lönestatistik för ekonomer ger vi dig verktyget att påverka din löneutveckling. Du kan till exempel jämföra din lön med andra ekonomer i Sverige.

Som medlem får du också personlig rådgivning av våra experter inför ditt lönesamtal.

Så här ser löneläget ut:

Ekonomer tjänar i genomsnitt drygt 49 460 kr/månad (medianlön: 45 000 kr). Medellönen är 40 948 kr inom statlig sektor, 41 125 kr inom kommunal sektor och 47 879kr inom privat sektor (källa: Juseks löneenkät 2017). Inkomstförsäkring En viktig trygghet är den inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap. Försäkringen ger dig 80 procent av lönen upp till 80 000 kr/månad, jämfört med de 25 000 kr som är taket i den ordinarie a-kassan. Om du är medlem i ett annat fackförbund, får du såklart tillgodoräkna din tid i a-kassa och inkomstförsäkring.

Karriärtjänster

Vill du ta nästa steg i karriären? Då finns Juseks karriärstöd där vi granskar ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil (värde 1 047 kr) samt erbjuder ett mentorskapsprogram. Du kan också ta del av aktiviteter, event och seminarier som passar ditt yrkesområde. Och utnyttja olika erbjudanden, exempelvis rabatt på Affärsvärlden, Fokus och andra tidningar som är intressanta för dig som ekonom.
Läs mer om medlemsförmåner för dig som jobbar

Är du chef eller egenföretagare får du dessutom extra medlemsförmåner.

Massor av bra event

Vi arrangerar kontinuerligt seminarier och workshops kring karriärplanering, jobbsökande och nätverkande för dig som ekonom. Micael Dahlén och Philip Kotler är exempel på talare vi har anlitat.
Läs mer om kommande event

Professionsföreningen

Under hösten 2017 drar Jusek igång en professionsförening. Den ska bland annat arbeta för:

  • Ekonomyrkets utveckling
  • Utbildningsfrågor för ekonomer kopplade till kvalitet, förnyelse och inriktning
  • Utbildningarnas gångbarhet på arbetsmarknaden
  • Att skapa bra seminarieverksamhet, nätverk och andra typer av mötesplatser

Läs mer om professionsföreningen för ekonomer

Vi jobbar med andra ord för ditt bästa som ekonom.

Lite mer om dig

Vad pluggar du?

Ekonomprogrammet är tre år (180 p) och leder till kandidatexamen. Civilekonomprogrammet är fyra år (240 p) och ger dig en civilekonomexamen. Har du en kandidatexamen kan du bygga på den med ett år för att få en magisterexamen – eller med två år för att få en masterexamen. På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen, som omfattar två respektive fyra år. Hitta utbildningarna på www.studera.nu Anmäl dig på www.antagning.se

Var jobbar du? Vad gör en ekonom?

Det vanligaste är att du jobbar med budgetering och ekonomisk planering, marknadsföring och försäljning, redovisning och revision eller utredningsarbete. Företagstjänster är det största området. Efter det handel och kommunikation samt bank, försäkrings- och fastighetsförvaltning. Du väljer ofta att driva eget. Att du blir chef är också vanligt: en av sex ekonomer återfinns i någon form av ledningsarbete, som chef eller vd. På den svenska arbetsmarknaden finns cirka 120 000 utbildade ekonomer. Oftast arbetar du inom bild tårtdiagramprivat sektor (85 procent), medan tio procent finns inom staten och fem procent i kommunerna. Hur ser läget ut på arbetsmarknaden? Ekonomer får snabbt ett relevant jobb (närmare hälften får ekonomjobb redan innan avslutad utbildning) och fast anställning. Mest eftertraktade är du som läst inriktningarna ekonomisk analys, it-ekonomi och redovisning. För dig som är en yrkeserfaren ekonom ser framtiden mycket ljus ut. Arbetslösheten understiger två procent. Kraven på specialistkompetens och erfarenhet kommer sannolikt att öka vilket skapar ett ännu mer gynnsamt läge.

Grattis!